НОВИНИ

Какви са възможните сценарии за съдбата на проектокабинета "Желязков"?

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:33, 01.07.2024
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
Слушай новината

Росен Желязков е предложението на ГЕРБ-СДС за премиер. Той веднага връчи на президента Румен Радев и готов проектокабинет. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че с предложението за правителство от формацията победител на вота са се съобразили с избора на гражданите. Но предупреди, че ако правителството "Желязков" не получи подкрепа с ясно мнозинство, то ще има кратък живот. Президентът вече подписа указа и така кабинетът може да бъде гласуван още тази сряда.

Да се прави правителство с трикове не е честно, не е държавническо, а и не отива на ГЕРБ-СДС - с тези думи лидерът на партията победител от вота защити така предложения кабинет.

"Това е правителство на ГЕРБ с няколко министри, които в служебното правителство се справят добре. Виждате, че това е правителство, което може да сподели отговорност и правителство, което изцяло ГЕРБ и СДС си носят отговорност", каза Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

"Това са водещите експерти и политици в ГЕРБ. Това не са жертвените овни на ГЕРБ. Хоризонтът на кабинета, тъй като ние в момента не говорим за програма за управление за четири-годишен, за пълен мандат, ние говорим за конкретни политики", отбеляза Росен Желязков - кандидат за министър-председател на ГЕРБ-СДС.

Борисов начерта и възможни сценарии.

"Ако правителството мине с някой трик - дали някои не дойдат, дали някои ни подкрепят не като партии, не като мнозинство, което да изпълнява нашата програма, ясно заявено мнозинство, то тогава правителството ще има много кратък живот. Но не че някой ще го събори. Просто ние ще излезем от него", заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов определи приоритетите за кабинета - бил той и с кратък живот: да се приеме нов бюджет, плана за възстановяване и устойчивост и еврозоната.

"След това спокойно можем да отидем на избори. Ще подадем оставка и ще отидем на избори", допълни той.

"Избори, когато влезем дали с вот на доверие или с оставка, трябва да бъдат в подходящия период. Това няма да бъде със сигурност зимният период, но това ще бъде нашият ангажимент", подчерта Желязков.

- БНТ: Как ще работи това правителство, след като премиерът ще ходи с оставка в джоба си?

- Както всички правителства в последните 3 години. Така че нищо различно от това, което се случва в последните три години - хаос, абсолютен хаос. И всички ми говорят как си мислят за избирателите, айде да помислят малко за народа и за държавата", отговори Борисов.

7 от предложените министри са от служебния кабинет. Обяснението на Борисов:

"Гвоздейков е колега от ПП, който се справяше и се справя добре, а Калин Стоянов, който ние с Кирил Петков съгласувахме лично двамата и е единственият министър до сега, при който няма обжалване на избори от никоя партия.

- БНТ: Но той се превърна в ябълката на раздора при ротацията между вас и ПП?

- Ябълката на раздора беше на друго място, че Ники трябва да пътува", заяви лидерът на ГЕРБ.

Въпреки предварителните политически заявки, Борисов все пак очаква подкрепа от доскорошните си партньори.

"Аз първо се обръщам към колегите от ПП и ДБ, както и към всички останали, които излизат и загърбват държавата, а се обръщат, че трябва да си пазят и да си възстановяват избиратели. На следващите избори ще чуят същия отговор от мен", отсече Борисов.

ГЕРБ-СДС са готови да говорят и за програма.

"Министри се сменят лесно, когато имаш мнозинство и в парламента. При разговор, ако това е някакво условие и предложат по-добър кандидат. След като знаят, че с втори и трети мандат няма да има правителство, се надявам на разговор", каза още председателят на ГЕРБ.

Ако кабинетът Желязков не мине - възможно ли е обединение с друг мандат? Отговорът беше кратък.

"Не, категорично не."

Кандидатът за премиер Росен Желязков очерта трите възможни пътя за развитие на страната.

"Първият път е на нормализация на политическия живот - бавно, трудно, но развитие напред. Вторият път е политическа рецесия, в която сме в момента - това е изтезание на демокрацията и реално избор след избор представляват липса на избор. Третият път е политическата регресия. Ние не можем да си позволим втория и третия сценарий", категоричен беше Росен Желязков.

Желязков каза, че е поел отговорността да бъде кандидат-премиер, въпреки че това мнозинство в парламента го свали като председател на Народното събрание, защото, който гледа назад, ще се спъне напред. Затова той гледа напред.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медведев с отличен първи двубой на Уимбълдън
Медведев с отличен първи двубой на Уимбълдън
Какви бяха политическите реакции за проектокабинета "Желязков" (ОБЗОР)
Какви бяха политическите реакции за проектокабинета "Желязков" (ОБЗОР)