НОВИНИ

Какви бяха политическите реакции за проектокабинета "Желязков" (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:30, 01.07.2024
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Политическите партии не коментираха предложения от ГЕРБ-СДС кабинет. Лаконичен коментар направи само Кирил Петков от ПП-ДБ във Фейсбук.

Само ДПС заявиха подкрепа за първия мандат на ГЕРБ-СДС. Ако това наистина се случи обаче те все пак не правят достатъчните гласове за избора на кабинет. 68 са депутатите на ГЕРБ-СДС, 46 на ДПС - това прави 114. При регистрирани всички 240 депутати са необходими 121 гласа, за да бъде избрано това правителство. Заявката на другите парламентарни групи са, че няма да подкрепят ГЕРБ-СДС.

Възраждане изпратиха кратко съобщение, че не променят позицията си.

Появи се пост на един от основателите на партия "Величие", в който той призовава депутатите си да подкрепят предложеното правителство. Пред БНТ Михайлов съобщи, че профилът му е хакнат, разграничи се от от призива и обясни , че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС.Не изключи обаче възможността- депутати от Величие да са се договорили със старата власт.

Политическите партии днес запазиха мълчание за предложения от ГЕРБ-СДС кабинет. Публикация в официалния профил на идеолога на партия "Величие" Ивелин Михайлов създаде интрига. По неговите думи профилът му е бил обект на хакерска атака.

След 11 часа в официалния профил в платформа ЕКС на идеолога на партия "Величие" Ивелин Михайлов излезе публикация, в която се казва, че въпреки че е обикновен член на формацията, препоръчва на депутатите да подкрепят предложения от Росен Желязков кабинет. Пише още, че "Величие" вече управлява с ГЕРБ във Ветрино.

"Това е лъжа, първо хората, които са го споделили в самото начало най-вероятно са и хората, които са участвали в незаконно проникване на чужд профил, който когато някой вземе властта над този профил, той може да си пише каквото си иска от мое име. Моето мнение е противоположно на това, което е написано в този профил и именно това обсебване на моя профил е поредното доказателство в нечестността, която използват хората, стоящи зад това правителство и които го подкрепят, за да могат да постигнат своята цел да има правителство", каза Ивелин Михайлов - идеолог на "Величие".

Михайлов не изключи възможността да има депутати от "Величие", които ще подкрепят кабинета.

"100% има депутати от нашата група, които вече имат договорка да кажем със старата власт, срещу която се изправихме. Може да не се покажат сега, след като те са разкрити обикновено не се показват. Партия "Величие" с нейното ръководство с хората, които са зад нея, с депутатите, които ще си спазят думата няма да подкрепим кабинет", обясни още Ивелин Михайлов.

Михайлов обеща подробности и разкрития утре.

Още преди връчването на мандата съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира във Фейсбук представеното от ГЕРБ-СДС правителство с думите, че няма да подкрепят кабинет ГЕРБ-ДПС, за който мечтае Делян Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България били невъзможни с тях.

Според него Бойко Борисов е дал партията си под наем заради собственото си спокойствие, и ниската избирателна активност, защото депутатите на ГЕРБ можело да спаднат наполовина, ако на следващите избори активността се повиши. Съпредседателят на ПП-ДБ завършва с думите, че отказват правителство с първия мандат и, че това е силата на свободата.

И от "Възраждане" потвърдиха, че няма промяна в позицията им и няма да подкрепят кабинета на ГЕРБ-СДС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са възможните сценарии за съдбата на проектокабинета "Желязков"?
Какви са възможните сценарии за съдбата на проектокабинета "Желязков"?
Румънски автомобил се запали в движение на Дунав мост (СНИМКИ)
Румънски автомобил се запали в движение на Дунав мост (СНИМКИ)