НОВИНИ

Удължават срока на сертификатите за преболедуване на 12 месеца

bnt avatar logo
от БНТ
11:06, 21.10.2021
11871
Чете се за: 05:20 мин.
Още
Слушай новината

Сертификатът за преболедуване на COVID-19 се удължава от 6 на 12 месеца и още днес заповедта ще бъде коригирана. Документът за това ще важи само у нас и няма да може да се използва като зелен сертификат в чужбина. Освен това за нуждите у нас документът за поставяне на първа доза ще е валиден като сертификат в рамките на месец до поставянето на втора доза.

Това стана ясно на пресконференция на здравните власти във връзка с актуалната ситуация с COVID-19 и въведените в страната противоепидемични мерки.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов каза, че още в началото на тази седмица са се допитали до експертните съвети по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология дали могат да удължат сертификатите. Получили са две положителни становища – от съветите по епидемиология и инфекциозни болести. От съвета по клинична имунология очакват официално становище до края на деня, но вече е ясно, че повечето му членове подкрепят решението.

Зам.-министър Александър Златанов обясни, че до неделя при проверка от структурите на РЗИ в закритите обществени места няма да се налагат глоби при установяване на нарушения, за да могат заведенията и магазините да реорганизират работата си. Ще бъдат издавани само предписания. Глоби ще започнат да се налагат от понеделник.

Здравните власти ще осигурят и масово безплатно тестване за всички желаещи, които нямат зелен сертификат.

"Закупуваме голямо количество тестове. Безплатните тестове ще бъдат предоставени на всички лаборатории от РЗИ с договор, в който ще се обвържат с конкретна цена за пробовземане", каза министър Кацаров.

Така работодателите ще могат да организират безплатно тестване на служителите си, които към момента нямат зелен сертификат.

Официално: Зеленият сертификат влeзe в сила, 8 общини минават изцяло на онлайн обучение

По отношение на държавната и общинската администрация се обмисля да се въведат нови изисквания към хората, които са на гише и обслужват директно граждани. Целта е там да се създадат условия за чиста среда.

По думите на началника на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в "Александровска" проф. Атанас Темелков ситуацията е много тежка и всички имаме вина за това. Според него основните проблеми, пред които е изправена здравната система са два - претовареният персонал и факта, че пациентите често пристигат в болниците на доста късен етап от болестта.

"Пациентите пристигат в болницата доста късно и почти 90% от тях са с тежки придружаващи заболявания. Повечето от тях се лекуват сами вкъщи твърде дълго и това води до тежкото състояние, в което постъпват в спешните отделения", коментира той.

Министърът на здравеопазването отново каза, че алтернативата на сегашните мерки е пълно затваряне и се прави всичко възможно да се избегнат локдауните от миналата година. Той апелира хората да спазват мерките и допълни, че успехът на това начинание зависи от всички нас.

Стойчо Кацаров изтъкна, че запълването на болничните легла в цялата страна наближава максималния капацитет. Ако се запълнят всички, единствената алтернатива остава локдаун.

Какво е "зелен сертификат" и колко време ще важи?

При най-песимистичния сценарий страната ни може да активира механизма на гражданска защита на ЕС. Той предвижда предоставяне на кислород, лекарства и медицински консумативи; транспортиране на пациенти за лечение в други европейски страни или изпращане на персонал от чужбина, който да помага на медиците у нас. Подобно взаимодествие вече се е случвало между Италия и Германия, Белгия и Франция.

Кацаров обясни, че Информационната система преди не е била пригодена за издаване на сертификат за преболедуване, установено с бърз антигенен тест. До дни се очаква системата да започне да издава сертификати на всички преболедували от COVID-19, чиято диагноза е установена с бърз антигенен тест след 01.12.2020 г.

При първи сигнали за подобряване на ситуацията, здравните власти първо ще разхлабят мерките в училищата.

Нормализира ли обстановката у нас – може да отпаднат дори всички мерки.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ", ПИШЕТЕ НИ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерацията по баскетбол пусна вход свободен за всички мачове в НБЛ от този уикенд
Федерацията по баскетбол пусна вход свободен за всички мачове в НБЛ от този уикенд
ПАОК бе описан с думата "България" и заплаши със съд
ПАОК бе описан с думата "България" и заплаши със съд