НОВИНИ

Украинецът, заловен да превозва мигранти, търсел работа за шофьор по обява

bnt avatar logo
от БНТ
14:18, 01.09.2022 (обновена)
9693
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Украинският гражданин, който беше заловен да превозва мигранти в района на карловското село Кърнаре, твърди, че не е знаел превозваните от него хора да са мигранти, защото е бил нает на работа като шофьор.

Това обяви за БНТ районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. Той имал регистрация на временно пребиваващо лице у нас с местожителство град Варна.

Задържаха украинец край Карлово за трафик на мигранти от Близкия изток

Варненска е и регистрацията на буса, който беше спрян от патрулни полицаи в ранните часове на 30 август на Подбалканския път и в който били превозвани 9 сирийски граждани, в това число и едно дете.

Утре изтича 72-часовата мярка за задържане под стража на украинеца, но прокуратурата ще иска от съда той да остане за постоянно в ареста. По думите на прокурор Грошев изкушението човек да влезе в каналите за трафик на мигранти е голямо, защото сумите, които се заплащат са солидни.

"Търсил е работа по обява се е свързал с гражданин на Русия според него, който му е говорил на руски и който му е казал, че ще превозва граждани, т.е. че е намерил работа като шофьор, това са неговите обяснения. Автомобилът е рент-а-кар, нает е под наем, с български номера, варненски. Лицето твърди, че е знаел, че превозва хора, но не е знае, че са бежанци. Разбира се, ние извършваме разследване, установяваме неговите контакти, най вече с Вайбър и Телеграм, т.е. не по пряк телефон. Твърди, че не е взел пари, а е трябвало по-късно да му платят", каза прокурор Грошев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК ще направи оценка на искането на България за първо плащане по Плана за възстановяване
ЕК ще направи оценка на искането на България за първо плащане по Плана за възстановяване
Искрена подкрепа и специално послание за баскетболните национали (Видео)
Искрена подкрепа и специално послание за баскетболните национали (Видео)