НОВИНИ

Украинската православна църква прекъсва връзките си с Русия

бруно бекман киев духът украинската столица силата вярата дните изпитания
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:04, 27.05.2022
Чете се за: 01:17 мин.
По света
Слушай новината

Украинската православна църква (УПЦ) взе решение за своя пълна независимост и автономия от Русия заради инвазията в Украйна. Това се посочва в постановление на събора, прието в Киев днес.

"Съборът прие съответните допълнения и изменения в Устава за управлението на Украинската православна църква, с което засвидетелства пълната автономност и независимост на Украинската православна църква", се казва в документа, разпространен от УПЦ.

Съветът на УПЦ изрази несъгласие с позицията на руския патриарх Кирил относно войната в Украйна и призова украинските и руските власти да продължат преговорите.

"Съборът призовава украинските и руските власти да продължат преговорния процес и да потърсят силни и разумни слова, които да спрат кръвопролитията", се казва в документа.

Украйна бе под духовното ръководство на Москва от няколко века насам. Митрополит Онуфрий, глава на Украинската православна църква, изразява ясна подкрепа за украинската армия от началото на войната, като редовно изнася проповеди за загиналите войници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тасевски: На България ѝ липсват футболисти, които да играят в топ първенствата на Европа
Тасевски: На България ѝ липсват футболисти, които да играят в топ първенствата на Европа
Опасно време през почивните дни
Опасно време през почивните дни