НОВИНИ

Украински стрийт арт художник с изложба в София

bnt avatar logo
от БНТ
07:04, 30.06.2022
Чете се за: 01:47 мин.
Общество
Слушай новината

Рисунки на украински деца, избягали с родителите си от войната, изложба на художник от Харков и специален Арт пърформанс бяха представени в Центъра за култура и изкуство в "Къщата на София".

С рисуване на живо върху 5 метра стреч фолио в "Къщата на София" се открива изложба "Птиците" на украинския художник Андрей Палвал, който пристига през април от Харков. В София се опитва да създаде нов живот за трите си деца и съпругата си.

От 2000 година рисува графити и се развива в стила на мурализма. Като стрийт арт художник Палвал е известен с проектите си в Украйна, Германия, Дания, Пакистан, Китай, Виетнам и Филипините. В България, заедно със Станислав Трифонов-Насимо, рисуват образа на Васил Левски на училищна стена в град Брезник. По образование Андрей е биолог, специалност "Орнитология", затова птиците са неговата страст.

Заедно с изложбата "Птиците" в центъра за култура и изкуство са представени и рисунките на украинските деца от арт работилницата "Добро творчество" към "Къщата на София".

Още от самото начало на създаването на детската арт работилница Върховният комисариат за бежанците към ООН подкрепя финансово заниманията с децата и закупи и материалите за работа на украинския художник.

Всички картини, представени на изложбата, се продават.

Вижте още в репортажа на Мария Плачкова.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда завърши подготовка си в Боровец с контрола срещу Витоша Бистрица
Арда завърши подготовка си в Боровец с контрола срещу Витоша Бистрица
532 са новите случаи на коронавирус
532 са новите случаи на коронавирус