НОВИНИ

Уникален храм с тайник на два века в село Певец

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 24.03.2021
Чете се за: 01:42 мин.
Култура
Слушай новината

В село Певец се намира една от най-старите църкви в района - "Свети Георги" - на близо 200 години. За това свидетелства надпис на арката на южната порта, където стои и името на майстора - Рафаил.

Над 50 християнски символа по стените на църква разказват за силната вяра, която местните хора успели да съхранят по време на турското владичество. По външните корнизи има символи - змей, куче, различни кръстове, многолъчисти розетки - които се е смятало, че предпазват от бедствия.

Във вътрешността на храма, преди време случайно е открита и уникална находка - тайник със скрита църковна утвар.

Идеята за построяването на храм „Св.Георги" в село Певец възниква още през 30-те години на 19 век. За точна дата на начало на строителството на църквата се приема един надпис, който се намира на арката на южната порта на строежа, а дейностите за приключили през 1858 година.

През 2008 г. специалисти проучват църквата и намират утвар и документи. Откритите ценни вещи са прибрани за съхранение в Регионалния исторически музей.

Църквата "Свети Георги" с камбанария, заедно с близко килийно училище, свидетелстват, че едно време районът е бил духовен център.

Днес в село Певец живеят стотина души - предимно възрастни хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева: Действията на руската шпионска мрежа у нас са заплаха за цялата евроатлантическа общност
Захариева: Действията на руската шпионска мрежа у нас са заплаха за цялата евроатлантическа общност
"Пролет" в Осеновлаг
"Пролет" в Осеновлаг