НОВИНИ

Какви са причините за верижната катастрофа със седем автомобила на АМ "Хемус"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:55, 24.03.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Верижна катастрофа със седем автомобила и двама леко пострадали затрудни движението посока Варна по магистрала "Хемус" в района на Витиня преди обяд. Обилният снеговалеж, ниската видимост и заснежаването на платното са част от причините за инцидента, твърдят шофьори. От Агенция "Пътна инфраструктура" отбелязват, че преди катастрофата платното е било почистено от снега.

Рано сутринта в района на разклона към прохода Витиня на магистрала "Хемус" е закъсал ТИР. Към 7.00 часа пристигнал влекач, за да го изтегли. Снеговалежът се усилил, паднала мъгла и видимостта значително намаляла. Опитвайки се да заобиколи тира, лек автомобил не успял да спре и се забил в друга кола. Само за минути още петима шофьори попаднали в капана на катастрофата.

"Аз се движех в посока Ботевград и видях спряла кола тук, в лявата лента, и някакъв ТИР дърпаха тук от Пътна помощ. Видях ги отдалеч, опитах се да спра, но пътната обстановка не предполагаше това и колата почна да се влачи и се удари в тях. След това по мен още две коли от другата страна се удариха. - БНТ: А беше ли добре почистено? - Не, въобще. Въобще не беше почистено добре. Аз ги видях от много далече, опитах се да спра, но не можах", разказва участник в катастрофата.

Обилният снеговалеж в района е започнал около час след полунощ и до сутринта натрупал 30 сантиметра нов сняг. От АПИ твърдят, че снегорини са работили през цялата нощ. Магистралата била обработвана и с химикали.

"Информацията, с която АПИ разполага, е, че преди настъпването на произшествието районът е бил добре почистен и обработен", допълни Георги Терзийски, председател на УС на Пътната агенция.

Заради катастрофата движението на тировете от София до Ботевград беше спряно, а леките автомобили в посока Варна се движеха само в едната лента. Това предизвика задръствания в сутрешните часове.

"Което е възпрепятствало работата на снегопочистващите машини. Наистина е имало моменти, в които изпреварващата лента е била със снежна покривка", допълни Георги Терзийски.

След изтеглянето на катастрофиралите автомобили снегорините почистиха участъка и към обяд движението беше възстановено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създават специализирано звено към МЗ за родилки с COVID-19
Създават специализирано звено към МЗ за родилки с COVID-19
По-строги мерки в Бургас: Въвежда се вечерен час за непълнолетни, маските - задължителни на открито
По-строги мерки в Бургас: Въвежда се вечерен час за непълнолетни, маските - задължителни на открито