НОВИНИ

Унион (Берлин) на крачка от това да повтори успех от времето на Георги Василев

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:11, 02.03.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
унион берлин крачка повтори успех времето георги василев
Слушай новината

Германският елитен Унион (Берлин) стана първия 1/2-финалист в турнира за Купата на Германия, след като в среща от 1/4-финалите на надпреварата елиминира с 2:1 отбора на Санкт Паули.

За столичани това е едва вторият случай в историята им, в който те достигат до тази фаза от надпреварата, като любопитното е, че първият случай е през далечната 2001 година, когато "железните" са водени не от кого да е, а от българския специалист Георги Василев - Гочето.

По онова време в клуба се подвизават и няколко български футболисти в лицето на Емил Кременлиев, Христо Коилов и Адалберт Зафиров.

Тогава, Унион (Берлин) влиза в турнира като отбор от третото ниво на немския футбол и в първите три кръга елиминира отбори от Втора Бундеслига, за да стигне до 1/4-финалите, което само по себе си е страхотен успех.

Играчите на Георги Василев обаче не спират до тук и в следващия кръг изхвърлят елитния Бохум след минимален успех с 1:0 след гол на Даниел Ернеман в последната 90-ата минута.

На 1/2-финалите столичани се изправят срещу борещия се за промоция в елита Борусия (Мьонхенгладбах) и след победа с дузпи се класират на историческия за тях първи финал в турнира за Купата на Германия.

В сблъсъка за трофея все пак Унион (Берлин) е надигран от отбора на Шалке 04, но въпреки това всички привърженици на "железните" си спомнят с гордост представянето на техните любимци в турнира през сезон 2000/01.

21 години феновете на "железните" отново мечтаят да видят своите любимци на финал за Купата на Германия, а от място там в момента ги дели само още един двубой. Съперникът на Унион ще стане ясен след жребия на 6 март.

Междувременно атестат за добрата работа на Георги Василев през сезон 2000/01 е и фактът, че отборът за първи път печели промоция за Втора Бундеслига, а като финалист в турнира за Купата получава правото и да дебютира в турнира за Купата на УЕФА.

По ирония на съдбата воденият от български треньор Унион (Берлин) е спрян от български клуб във втория кръг на надпреварата, след като губи от Литекс (Ловеч) с общ резултат 0:2.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новородено бебе е с тежка телесна повреда, нанесена в болница в Търговище
Новородено бебе е с тежка телесна повреда, нанесена в болница в Търговище
Доброволци от БЧК посрещат украински бежанци на Дунав мост
Доброволци от БЧК посрещат украински бежанци на Дунав мост