НОВИНИ

Уолстрийт стартира следпразничната търговия в рекордни върхове

уолстрийт стартира следпразничната търговия рекордни върхове
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
17:33, 28.12.2020
Чете се за: 01:45 мин.
САЩ

Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха търговията през последната за годината седмица в рекордни върхове, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп изненадващо одобри гласувания от Конгреса нов пакет икономическа помощ за борба с COVID-19 в размер на близо 900 млрд. долара.

Той също така подписа и законопроекта за федералните разходи (федералния бюджет) на стойност 1,4 трлн. долара, с което беше избегната опасността част от правителството и федералните агенции да бъдат принудени да затворят временно от утре (29 декември) поради липса на държавно финансиране.

И трите водещи американски фондови индекса нараснаха до нови исторически нива в началото на търговията в понеделник след края на дългия уикенд за Коледа.

Индексът на сините чипове DJIA се повиши при старта на търговията с над 230 пункта (с 0,77%) към нов рекорден връх около 30 430 пункта, широкият индекс S&P 500 нарасна с 0,7% до исторически пик от 3731 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite с близо 0,5% до поредно най-високо в историята ниво от 12 921 пункта.

Подкрепа за апетита към рискови активи на американските инвеститори оказва и одобрената точно преди Коледа търговска Брекзит сделка между ЕС и Великобритания, както и ентусиазма по целия свят относно започналата ваксинация срещу COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква е процедурата по поставяне на ваксина срещу COVID-19?
Каква е процедурата по поставяне на ваксина срещу COVID-19?
Най-важното за ваксините: Отговорите на вашите въпроси
Най-важното за ваксините: Отговорите на вашите въпроси