Управителят на НОИ: Не се предвижда повишаване на размера на осигурителните вноски

от БНТ
16:57, 26.09.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

В момента пенсионната система събира повече приходи, засега не се предвижда повишаване на размера на осигурителните вноски. Това заяви в "Бизнес.БГ" управителят на НОИ Ивайло Иванов.

За следващата година сумата, която ще е необходима, е 13 400 000 лв., така че тези средства са заложени в бюджета до края на годината. Дефицитът, който е предвиден, с така направената актуализация намалява - около 6 400 000 лв., допълни той.

По думите му разходите за пенсии са се вдигнали със 700 000 млн. до края на годината, и ако се запазят тези темпове и другите плащания, необходимата сума за следващата година ще е близо 2 300 000 лв. - или около 14% допълнително.

С актуализацията на бюджета се заложи минималната пенсия да стане 370 лв. Хората, които ще получават тази пенсия, са към 1 400 000 души.

"Логиката на законодателя в тази система е, че все пак е обвързана с линията на бедността. Тъй като линията на бедността е 369 лв., се прие от народните представители доходът, който получават нашите пенсионери, да не е под тази линия на бедност. Максималната пенсия беше повишена на 1500 лв., но има и хора - близо 20 000 души, които получават много повече, и те също са ограничени с този размер", каза още управителят на НОИ.

Още от разговора вижте във видеото.

Гледайте повече от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шефът на ББР: Имаме добра представа как е ощетена банката, ще има и сигнали до прокуратурата
Шефът на ББР: Имаме добра представа как е ощетена банката, ще има и сигнали до прокуратурата
Колекцията на "Версаче" предизвика еуфория в Милано (Снимки)
Колекцията на "Версаче" предизвика еуфория в Милано (Снимки)