НОВИНИ

Инициативен комитет издига Радев - Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент

Александър Марков
от Александър Марков
15:18, 26.09.2021 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Инициативен комитет от 100 души ще издигне утре кандидатурата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат. Трима депутати от БСП ще представляват социалистите в комитета, реши Изпълнителното бюро на партията.

Комитетът, който утре ще издигне кандидатурата на Радев и Йотова за изборите на 14 ноември, ще включва авторитети, обясни Иво Христов пред Георги Любенов.

"Президентът Радев е безалтернативен като фигура и като средоточие на надеждите на хората. Той заложи един работещ модел на сътрудничество между наглед непримирими идеологически опоненти отляво и отдясно, който сега работи в служебното правителство. Но друг е въпросът дали това гарантира преизбиране. Съвсем не", каза той.

Иво Христов: Радев е безалтернативен като фигура

Радев не е кандидат нито на САЩ, нито на Русия, нито клони повече към левите или десните в страната, обясни Христов. Целта му била защита на националния интерес.

"Със способността си да казва "не", президентът се движи в онзи тесен коридор между интересите на Великите сили и това е много сложен пилотаж, който той успява да прави със свойственото за него изкуство на висшия пилотаж", допълни Иво Христов.

В комитета БСП изпраща трима свои членове: Ирена Анастасова, Радослав Гайдарски и Кристиан Вигенин. С това, според Крум Зарков, окончателно става ясно, че БСП стои зад Румен Радев.

"С този ход се надявам да сложим край на различните спекулации по отношение подкрепата на БСП за президента Радев и вицепрезидента Илияна Йотова", каза Зарков.

В предаването "Говори сега" Зарков не отговори защо продължава набирането на номинации за кандидат-президент из структурите на червените в страната.

"Има уставни и формални изисквания. Естествено, ще се появят и други имена, тъй като различните партийни организации ще засвидетелстват своята почит и уважение и към други, но навсякъде и масово Румен Радев е подкрепен. Това плюс решение на НС отпреди няколко месеца, плюс днешното решение на ИБ за представителите, мисля, че е достатъчно ясно, че БСП стои зад тази кандидатура", допълни Зарков.

Крум Зарков: БСП стои зад Румен Радев, както през целия му мандат

В комитета, който ще издигне кандидатурата на Радев и Йотова, се очаква да има и лица от "Промяната продължава".

От утре Централната избирателна комисия ще започне приема на документи за регистрация на инициативните комитети за президентските избори. Крайният срок е 4 октомври. На изборите през 2016 г. участваха 23 кандидат-президентски двойки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 подпомагащи центъра за преброяването работят в страната
20 подпомагащи центъра за преброяването работят в страната
Папа Франциск: Не затваряйте вратите за мигрантите
Папа Франциск: Не затваряйте вратите за мигрантите