НОВИНИ

Ураганът Иън достигна Флорида, 2 милиона домакинства са без ток

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:21, 29.09.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Ураганът Иън се стовари върху крайбрежието на Флорида с катастрофална сила. Стихията връхлетя щата със сила от четвърта степен, а ветровете са били със скорост от 225 км/ч.

Ураган, за който ще се говори с години. И "един от петте най-мощни, връхлитали страната". Така отвъд Океана коментират урагана Иън, който тази нощ удари щата Флорида.

Стихията достигна бреговете на югозападния остров Кайо Коста в ранния следобед със скорост на ветровете от 185 км/ч. Продължава на север - към Форт Мейърс, където потапя цели квартали. Опустошава Нейпълс, където телевизонни камери запечатват десетки коли, плаващи като коркови тапи във водата.

С мощни ветрове и проливни дъждове, ураганът Иън причини катастрофални наводнения и огромни материални щети. Нивото на водата на места надхвърля 3 метра. Без ток са над 2млн. и 200 хиляди домакинства. Възстановяването на електричеството ще бъде възможно едва, след като стихията отшуми. Във Форт Мейърс е въведен полицейски час, след като мародери започнали да грабят домове на евакуираните.

"Федералните власти ще окажат необходимата подкрепа на всички, които са пострадали от урагана. Обърщам се към жителите на Флорида - тази буря е много опасна. Животозастрашаваща. Спазвайте всички препоръки на спешните служби. Не подценявайте стихията. Ако ви наредят да се евакуирате - напревете го", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Според експерти, светът тепърва ще трябва да свиква с все по-мощни урагани. Причината - глобалното затопляне.

"Ако климатът продължава да се затопля, ураганите може и да не зачестят, но със сигурност ще станат по-силни. Това е така, защото колкото по-топъл е океанът, толкова по-мощен ураган се заформя", коментира проф. Джордж Кох от университета в Северна Аризона.

По-топлата атмосфера може да задържа и по-големи количества вода, съответно трябва да очакваме повече проливни дъждове - не задължително бури, но повече дъжд като цяло.

В последните часове Иън отслабна до ураган от първа степен, но предупреждението е, че продължава да е изключително опасен. В петък стихията ще се придвижи на север към Джорджия и Северна Каролина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специализирани полицейски акции се провеждат във Велико Търново и Горна Оряховица
Специализирани полицейски акции се провеждат във Велико Търново и Горна Оряховица
Световни лидери заявиха подкрепа към Зеленски след референдумите в Украйна
Световни лидери заявиха подкрепа към Зеленски след референдумите в Украйна