НОВИНИ

Как ще гласуват карантинираните и болните от COVID-19?

bnt avatar logo
от БНТ
21:22, 28.09.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Благоевград - МИР 1
Слушай новината

Карантинираните и болните от COVID-19 ще могат да гласуват, след като подадат заявление към съответното кметство. Това стана ясно след последното решение на Централната избирателна комисия.

Заразените с COVID-19 или техните контактни и поставени под задължителна изолация към датата на вота избиратели ще могат да гласуват в населеното място, в което са карантинирани.

"Това, което реши ЦИК с решение 12-60 от 22 септември, е тези хора да могат да бъдат включвани в създадените вече секционни избирателни комисии, подвижни, за хора с трайни увреждания", каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Те ще може да дадат своя глас в подвижна избирателна секция, но само ако има такава, образувана за хора с трайни увреждания.

"За разлика от предишните избори в момента не сме в извънредна епидемична ситуация и нямаме възможност да сформираме секции, предназначени само за карантинирани“, каза Томов.

Заявленията за поискване на подвижна избирателна секция се подават към кметовете по населените места. От Централната избирателна комисия са удължили срока за подаването на заявления до самия изборен ден, като от карантинираните не се очаква изпращането на допълнителни документи – проверката за достоверността на карантината или заболяването ще се извършва от общинската администрация.

"При този начин на гласуване няма опасност гласуването на карантинирани хора да доведе до разпространяване на заболяването. В този смисъл могат да бъдат спокойни гласуващите в такива подвижни избирателни секции“, каза Томов.

В деня на изборите само активните случаи се очаква да бъдат около 10 000 души. Като се добавят и контактните им лица, бройката нараства до няколко десетки хиляди. От ЦИК призовават тези хора да се възползват от предоставената им възможност и да упражнят правото си на глас.

Репортер: Алекс Донев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров: Винаги боли, когато загубиш, но в София е още по-горчиво
Григор Димитров: Винаги боли, когато загубиш, но в София е още по-горчиво
Интер обяви значително намаляване на загубите в сравнение с предходните два сезона в Серия А
Интер обяви значително намаляване на загубите в сравнение с предходните два сезона в Серия А