НОВИНИ

Усложнена остава обстановката в Бургаско

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:43, 03.02.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Регионални
Слушай новината

Усложнена остава обстановката в Бургаско след наводненията в селата Димчево и Кости. Продължава обявеното бедствено положение. Започна отводняването и почистването на част от наводнените къщи.

Все още обаче има залети къщи. И тази нощ собствениците им е трябвало да останат евакуирани. Някои отишли при роднини, а други били приютени в стопанството на Димитринка Маринова.

"Някои хора потърсиха помощ при нас. И животните си опитаха да докарат. Така е. Ние сме хора и трябва да си помагаме. Хората отиват при близки, при приятели, при второто жилище в града някои си заминаха, защото водата няма спиране. Тя върви като порой срещу нас и няма как да я спрем", каза Димитринка Маринова, жител на с. Димчево.

Почти цялата земеделска земя на Димитринка е унищожена заради наводненията. Вече четири помпи изпомпват водата от селото. Местните очакват да се намери вариант и за още. Днес екипи на Община Бургас обходиха засегнатите къщи и описват щетите. Хората ще могат да получат финансово обезщетение от фонда на общината за кризисни ситуации.

Наводнени къщи в бургаското село Кости, обявено е частично бедствено положение

Започна разчистването на наводнените домове и в село Кости, където също е обявено бедствено положение. Водите на река Велека вече се отдръпнаха, но остава водата в къщите.

"Тази нощ беше малко по-спокойно, но пак няма спокойствие, защото ние сме винаги в едно напрежение и днес трябва да се поизчисти, виждате вода и кал", каза жителят на с. Кости Златин Кушев.

И в село Кости се очаква хората да получат финансова помощ за нанесените щети от бедствието.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Люпко Петрович посъветвал Болоня да вземе Валентин Антов
Люпко Петрович посъветвал Болоня да вземе Валентин Антов
Цвети Пиронкова остава без победа срещу Серина Уилямс
Цвети Пиронкова остава без победа срещу Серина Уилямс