НОВИНИ

Установена е неизправност на пречиствателната станция в Разград

bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 27.09.2023
Чете се за: 02:12 мин.
Екология
Слушай новината

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе установиха техническа неизправност на съоръжението вторичен утаител на Градска пречиствателна станция за отпадъчни води в Разград. Проверката е извършена на 17 септември съвместно с представители на Басейнова дирекция „Дунавски район“ и Регионална лаборатория - Русе към Изпълнителната агенция по околна среда, под координацията на заместник-министъра на околната среда и водите инж. Петър Димитров.

Съоръжението, вторичен радиален утаител, е последната стъпка по пречистване на отпадъчните води, което е довело до изпускането на излишната активна утайка във водата. Технологията на пречистване изисква своевременното ѝ отстраняване от съоръжението, за да не се пропускат непречистени отпадъчни води във водоприемника. На мястото е констатирано увличане на утайка, мътнокафява, с характерен мирис. Взети са водни проби от изхода на станцията, които са анализирани от Регионалната лаборатория в Русе.

Коритата на реките Струма и Банщица край Кюстендил са затрупани с боклуци

Резултатите от пробите са готови и показват отклонения от нормите на всички изследвани показатели, за което на дружеството ще бъде наложена санкция.

За установеното нарушение е съставен акт и са дадени са предписания за отстраняване на неизправността във водоприемника - река Бели Лом. Предстои на мястото да бъде извършен следващ контрол за спазването на посочените предписанията.

Постоянните комплексни проверки на компетентните държавни институции започнаха след множество сигнали на граждани за неприятни миризми в Разград и провеждането на извънредна сесия на Общинския съвет през август, на която присъства и министърът на екологията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейенорд победи Аякс след нов гол в доиграването на прекратения мач
Фейенорд победи Аякс след нов гол в доиграването на прекратения мач
Баскетболистът Симеон Лепичев ще продължи кариерата си в испанския Мелила
Баскетболистът Симеон Лепичев ще продължи кариерата си в испанския Мелила