НОВИНИ

Установяват шофьорите, карали с екстремно висока скорост в София, по регистрационните им номера

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
17:40, 23.08.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

"Пътна полиция" залови двама нарушители, шофирали с рекордните над 160 км/ч на двата столични булеварда "Ботевградско шосе" и "Цариградско шосе". Двамата са се движели със скорост два пъти над допустимото ограничение. Друг шофьор пък е "прелетял" по булевард "Черни връх" със 134 км/ч при допустимо ограничение от 50 км/ч.

Дръзките нарушители предстои да бъдат установени по регистрационните номера, обявиха органите на реда. Очакват ги отнемане на шофьорската книжка между 3 и 6 месеца и солени глоби.

От 12 август, когато МВР започна акцията за контрол по пътищата, са установени над 9200 нарушения само в столицата. Най-честите провинения са за говорене по телефон в движение, непоставен колан, преминаване на червен светофар, отнемане на предимство. Не липсват и по-тежки нарушения - при близо 1200 проверки за шофиране след употреба на алкохол и наркотици са хванати 22-ма водачи с промили в кръвта, а 12 са били зад волана под въздействие на опиати.

Общо 156 шофьорски книжки или регистрационни табели са били отнети в хода на акцията, която започна миналия петък.

"Автомобилите на МВР ще се движат в транспортния поток като спрямо другите нарушители ще бъдат извеждани по безопасен начин от движението, ще се взима административно нарушение на място. Контрол осъществяват не само служителите на "Пътна полиция", но и на "Охранителна полиция" като ангажименти имат и колегите от "Криминална полиция". Работим в тясна връзка със Столична голяма община за поставянето на стационарна камера първо на бул. "Черни връх", а след това ще набележим и други точки на територията на град София, където да бъдат монтирани стационарни камери за контрол на скоростта", обяви Радослав Начев, зам.-началник отдел "Пътна полиция" - СДВР.

В рамките на изминалия ден в цялата страна са установени общо 27 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 16 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 11 - с над 1,2 на 1000, трима са отказали да им бъде направен тест. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 19 души, а седем, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани.

За последното денонощие са проверени 8217 моторни превозни средства в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 10 933 водачи и пътници. До момента са съставени 2231 фиша и 631 акта за установени административни нарушения.

Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.

Вижте повече в прякото включване на Светозар Костадинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ник Кирьос е изправен пред нови съдебни проблеми
Ник Кирьос е изправен пред нови съдебни проблеми
Испански пожарникари вадиха кола от подземна станция на градския транспорт (Видео)
Испански пожарникари вадиха кола от подземна станция на градския транспорт (Видео)