НОВИНИ

Увеличават цените на извънградските превози в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 13.03.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Заради високите цени на горивата поскъпват извънградските превози в Пловдивска област. Фирмите планират увеличение средно с 20%. За момента цената на билета за градския транспорт в Пловдив няма да се променя, но превозвачите ще получат допълнителни компенсации.

Разчетите на превозвачите в Южна България показват, че от началото на годината разходите им за гориво за скочили с 19%, а за резервни части с близо 30 на сто.

Всички са изключително притеснени, ситуацията е много нервна, дори се чуват гласове да търсим компенсации както при електроенергията, казва Веселин Дошков, изпълнителен директор на фирма превозвач.

За момента обаче увеличените разходи могат да се компенсират само с по-високи цени на билетите. Според разчетите на транспортните фирми скокът ще бъде средно с 20% при различните линии.

При по-натоварените линии, увеличението ще е по-малко. Билетът от Пловдив до София например ще се вдигне от 14 на 15 лв. Въпреки това не се изключва отлив на пътници.

Това е най-голямото ни притеснение, защото ако погледнем профила на нашия потребител, това основно са ученици, социално слаби и хора в напреднала възраст и пенсионери, но в края на сметка и ние трябва да оцелеем. В противен случай по-добре да преустановим дейността, казва Веселин Дошков, изпълнителен директор на фирма превозвач.

Увеличение, поне за сега, няма да има на билетчето за градския транспорт в Пловдив и то остава на цена от 1 лев. Но превозвачите ще получат допълнителни дотации.

Предвиждаме 2 милиона допълнително в бюджета за докомпенсиране на разходите които ще направят, казва Тодор Чонов, зам.-кмет на Пловдив.

Няма да се повишават и цените на картите за пътуване в Пловдив.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зелена река в Чикаго в чест на Свети Патрик
Зелена река в Чикаго в чест на Свети Патрик
Украинска учителка е доброволец в БЧК-Пловдив
Украинска учителка е доброволец в БЧК-Пловдив