НОВИНИ

Украинска учителка е доброволец в БЧК-Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
08:18, 13.03.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Украинска учителка, бежанка от войната, е доброволец в Българския Червен кръст в Пловдив. Тя е сред десетките, които помагат в подготовката на помощите за Украйна. От Червения кръст призовават за включването на още доброволци, както и за нови дарения от дрехи и храна.

Доскоро Ирина Бондаренко е работила като социален педагог в училище в малко населено място в Херсонска област. Идва в България дни преди началото на войната. Сега всеки ден опакова дрехите, дарени от жителите на Пловдив.

Аз разбирам, че всеки откъсва от себе си, от своето семейство, от своите деца, аз съм им благодарна за това от цялата си душа, казва Ирина Бондаренко.

Дарители в Червения кръст идват постоянно. Сред тях е и младо семейство, производители на детски пижами.

За деца от една годинка до 10 - 11 години е възрастовата ни група, за която работим и се надяваме, че точно това са подходящите дрешки, с които бихме могли да се включим в кампанията, казва Анастасия Гавраилова.

Продължаваме да имаме нужда от нови детски, дамски, мъжки облекла, топли завивки, спално постелъчно бельо, хигиенни, санитарни материали. Семействата, които ще останат в Пловдив и областта, една част от тях ще имат нужда и от хранителни продукти, обяснява Таня Георгиева, директор на БЧК- Пловдив.

БЧК открива гореща телефонна линия в помощ на бежанците

Ирина разказва, че в родното ѝ място Горностаевка жителите също събират храна и готвят за украинските войници. Успява да поддържа връзка с близките си, решили да останат в Украйна, по телефона.

Аз след Червения кръст, всеки ден отивам на църква, всеки ден се моля за мир на нашата земя, казва Ирина Бондаренко.

И добавя, че ако украинските деца, намерили спасение в Пловдив, имат нужда от уменията ѝ на социален педагог, тя ще помага и по този начин.

Репортер: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават цените на извънградските превози в Пловдив
Увеличават цените на извънградските превози в Пловдив
От нашите пратеници: Студено време и тежки условия за бежанците на граничен пункт "Исакча"
От нашите пратеници: Студено време и тежки условия за бежанците на граничен пункт "Исакча"