НОВИНИ

Неизлъчвани кадри от първата експедиция на Антарктида тази вечер, "В кадър" от 19.30 "Дневник на антарктическия стопаджия"

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 13.03.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Тази вечер от 19.30 ч. в поредицата за актуална публицистика по БНТ 1 "В кадър" гледайте "Дневник на антарктическия стопаджия".

автор Мария Чернева

оператор Анна Андреева

монтаж Ара Хугасян

режисьор Ема Константинова

Филмът показва неизлъчвани досега кадри от първата експедиция на българи в Антарктида, открити случайно от проф. Христо Пимпирев при пренасянето в новия офис на Антарктическия институт в Софийския университет.

Преди 35 години, когато тръгва като част от британска антарктическа експедиция, проф. Христо Пимпирев взима със себе си и камера "Красногорск", която заедно с лентите тежи цели 20 килограма.

"За тази експедиция съм чувала само истории, винаги съм се опитвала да си представя първите стъпки. Затова когато професорът се обади с молба за помощ лентите да оживеят отново, веднага разбрах, че това ще е приключение. Това са образи и места, които никой не е виждал от тогава. Слава богу, лентата е в отлично качество и образите наистина оживяват. След 35 години, сега ще намерят своята публика", споделя авторката на филма Мария Чернева.

"Но покрай работата си по този филм, се разрових дълбоко в архивите и на БНТ. И тук намерих още една прелюбопитна лента. Недовършен и неизлъчен филм, който разказва за подготовката на първата експедиция. Защо не е излъчен този филм – дори участниците в него не знаят. Старата лента ни даде повод да отидем на кораба, който има мисията да промени значително работата на полярните ни изследователи, които до този момент се чувстват като антарктически стопаджии", казва още Чернева.

Филмът "Дневникът на антарктическия стопаджия" може да се види ТУК

Гледайте "В кадър" всяка неделя от 19.30 ч. по БНТ 1

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Студено време и тежки условия за бежанците на граничен пункт "Исакча"
От нашите пратеници: Студено време и тежки условия за бежанците на граничен пункт "Исакча"
Експлозии и обстрел в Лвов - градът, приютил стотици хиляди бежанци от цяла Украйна
Експлозии и обстрел в Лвов - градът, приютил стотици хиляди бежанци от цяла Украйна