НОВИНИ

Увеличават пенсиите с около 12,5% от октомври

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:50, 26.08.2021
6127
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Пенсиите от октомври ще се увеличат средно с 12,5% или 64 лева. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване.

Повече пари ще има и за болниците, както и за медицинска помощ в домашни условия.

Увеличението на пенсиите беше представено от социалния министър Гълъб Донев, който го защити като единственото възможно в момента. Общо допълнителните разходи за пенсии възлизат на 353 млн. лева.

"По никакъв начин не дискриминира и не противопоставя една група пенсионери на друга група, това е проектът, който дава възможност всички пенсии да бъдат повишени", каза министър Донев.

Най-голямо ще бъде увеличението на минималната пенсия, която ще достигне до 340 лева. Ще бъде увеличен и таванът на пенсиите.

"Хайде да се погрижим за българските пенсионери, и вместо да ги мъчим с доплащания и вместо да ги мъчим със социални доплащания, да оставим социалните фондове за тези, които наистина имат нужда от тях", заяви Мика Зайкова от ИТН.

"Категорично трябва да заявим на българските пенсионери, че доходите от пенсии трябва да бъдат увеличени", категоричен е Хасан Адемов от ДПС.

"Никой служебен кабинет не може да направи увеличение на пенсиите без Народното събрание, ние носим отговорността тук в тази зала, с нашия глас", каза Мария Капон от ИБГНИ.

"Днешните пенсионери са онова поколение, което градеше България, наред с това отговорно плащаше осигуровки и то в размери по-големи от днешните", заяви Георги Гьоков от "БСП за България".

"Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще гласува въздържал се по така предложената актуализация на закона на ДОО и в периода между първо и второ четене ще внесем наши предложения", заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Една от поправките е за корекция на индивидуалния коефициент при определяне на пенсиите. Зад това застанаха и от "Демократична България".

"Защо увеличаването на индивидуалния коефициент от 1,2 на 1,35 е дясно решение, това е дясна мярка, защото колкото повече работиш, толкова по-висока пенсия получаваш", смята Мартин Димитров от "Демократична България".

В края на днешното заседание депутатите успяха да обсъдят и актуализацията на държавния бюджет без да се стигне до неговото гласуване.

"Правителството прави проект на закон, но Парламентът го одобрява. Политическата отговорност за този бюджет е на този парламент. Затова Ви се плащат заплати, затова са Ви избрали гражданите", каза Асен Василев от служебен финансов министър.

Дебатите ще продължат и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦРУ е предотвратило терористични атаки на ирански спецчасти в България
ЦРУ е предотвратило терористични атаки на ирански спецчасти в България
Григор Димитров стартира срещу абсолютен дебютант на US Open
Григор Димитров стартира срещу абсолютен дебютант на US Open