НОВИНИ

Доц. Ангел Кунчев: Рязко се е увеличил интересът към ваксините през последните дни

bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 26.08.2021
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

От дни Велико Търново и областта са в червената зона. Днес там заседава кризисният щаб, където беше и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му в последните дни се усеща леко увеличение на интереса към ваксините срещу COVID-19.

На този етап няма да бъдат въвеждани по-строги противоепидемични мерки. По думите на доц. Кунчев, ако заболеваемостта в страната надхвърли 350 на 100 000 население, както е в червените области, трябва да бъдат въведени единни ограничителни мерки.

"На първо място, ако до тогава бъде приета актуализация на бюджета и МС разполага със средства, които е предвидил, това ще доведе до включване на компенсационни икономически мерки, веднага след налагане на ограничителните, което е много важно. Не ни е безразлично, че зад всяка една такава мярка стои прекъсване на бизнес, оставане на хора без работа, затруднение на икономически субекти и загуби", каза главният държавен здравен инспектор.

Между 14 и 15% от новите случаи на COVID-19 са сред хора със завършена имунизация. От тях между 4 и 5% са в болница, а смъртните случаи са под 3 на сто.

"Фактът, че само 3% от хората, които са имунизирани са стигнали до смъртен изход и то реално част от тях непълно имунизирани е достатъчно показателен, че ваксините работят", заяви доц. Кунчев.

Репортаж: За последните 14 дни малко над 361 на 100 000 са заболелите от COVID-19 в област Велико Търново. В болници са настанени 199 души, от които 14 са в интензивни отделения.

"Към днешна дата имаме разкрити 239 легла в областта, от тях 219 са неусложнено състояние, имаме 4 легла за пациенти под 18 години и 20 интензивни легла", каза директорът на РЗИ-Велико Търново д-р Евгения Недева.

"Проблемите са идентични. На първо място е проблемът с персонала, включително загубата на персонал на базата на неяснотите по отношение на методиката за заплащане, някои затруднения са със снабдяването с кислород, лекарства, макар, че за момента има всичко за нуждаещите се", допълни доц. Ангел Кунчев.

Като положителна тенденция доцент Кунчев отчете, че през последните няколко дни и в Бургас, и във Велико Търново се наблюдава задържане в броя на заболелите и приетите в болници, което обаче не гарантира спад на случаите.

Още две нови области влязоха в червената зона , заради повишена заболеваемост. Това са Хасково и Ямбол. Така областите, където заболелите са над 200 души на 100 000 стана общо 7. Засега там няма да се налагат допълнителни по-строги мерки, но ще се засили контрола върху вече съществуващите - маски, дезинфекция и дистанция.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци от Пловдив се включиха в кампания за ползите от ваксинацията
Доброволци от Пловдив се включиха в кампания за ползите от ваксинацията
Приеха на първо четене актуализацията на социалния бюджет и този на Здравната каса
Приеха на първо четене актуализацията на социалния бюджет и този на Здравната каса