НОВИНИ

Приеха на първо четене актуализацията на социалния бюджет и този на Здравната каса

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:20, 26.08.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите приеха на първо четене актуализациите на социалния бюджет и този на Здравната каса. В тях са заложени увеличения както на плащанията към болниците, така и на пенсиите.

Планираното увеличение на пенсиите с 12,5% ще важи за всички 2 800 000 пенсионери. Ще има увеличение и на минималната, и на максималната пенсия. Депутатите днес успяха да разискват и Закона за държавния бюджет, но така и не го гласуваха.

"Правителството прави проект на закон, но парламентът го одобрява. Политическата отговорност за този бюджет е на този парламент. Затова ви се плащат заплати, затова са ви избрали гражданите. Ако парламентът реши, че не трябва да има актуализация, политическата отговорност за това, че няма актуализация пак ще бъде на този парламент", каза служебният министър на финансите Асен Василев.

"Ние от ИТН разбираме, че необходимостта от изготвяне на проект за закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2021 г. произтича от все по-реалните рискове за нова вълна на пандемията през есента, бавният темп на масова ваксинация в България, както и изчерпаните ресурси в бюджета за продължаване на социално-икономическите мерки", заяви Пламен Данаилов от "Има такъв народ".

"Ясна е логиката на разпределянето на промяната в бюджета, няма неща, които да ни усъмняват. Основно имаме промени в три посоки: здравно насочени разходи, разходи, насочени към подпомагане и компенсация на бизнеса и, разбира се, социално насочени разходи", каза Георги Ганев от "Демократична България".

Петър Чобанов от ДПС заяви, че от движението настояват разходите да бъдат записани като твърди суми в бюджетите на съответните ведомства, да не остане съмнение, че отново ще бъдат раздавани по модела "джипка".

"Ние ще подкрепим актуализацията на бюджета. Първо, в мотивите на правителството са изложени разбираеми причини и аргументи защо се налага актуализацията. Второ, доколкото ми е известно, почти няма страна в ЕС, която да не е предприела актуализация на бюджета", каза Румен Гечев от "БСП за България".

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС обяви, че ще направим необходимите за тях предложения за второто гласуване. Той отбеляза, че така няма да ангажират едно бъдещо редовно правителство.

"Днес актуализацията е необходимата капка разум за спешни разходи, която да подпомогне малка част от секторите, най-засегнати от кризата", допълни Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Ангел Кунчев: Рязко се е увеличил интересът към ваксините през последните дни
Доц. Ангел Кунчев: Рязко се е увеличил интересът към ваксините през последните дни
Работи се по всички версии за трагичния инцидент в завод "Арсенал"
Работи се по всички версии за трагичния инцидент в завод "Арсенал"