НОВИНИ

Какви са шансовете за съставяне на правителство с третия мандат?

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:07, 26.08.2021
Чете се за: 06:57 мин.
Политика
Слушай новината

Президентът утре ще връчи третия, последен мандат за съставяне на кабинет на БСП. Лидерът им Корнелия Нинова обясни, че ще поканят на разговори т.нар. партии на протеста, като няма да поставят предварителни условия нито кандидатури за премиер и министри.

От БСП ще търсят диалог и консенсус на публични срещи. Преговори с ГЕРБ-СДС и ДПС няма да има. Какви са шансовете за съставяне на правителство с третия мандат ? От "Има такъв народ" държат на позицията си, че няма да подкрепят какъвто и да е кабинет, а "Демократична България" - няма да подкрепят мандат на БСП.

След като рулетката се завъртя за трети път, последната папка с възможност за съставяне на правителство ще получат от БСП. Корнелия Нинова заяви, че партията ѝ напълно разбира огромната и тежка отговорност, която поема. Дадоха заявка за диалог с партиите на протеста.

"Ще ги поканим "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България", "Има такъв народ" на разговори. Ще подходим обаче различно от първия мандатоносител. Няма да поставяме предварителни условия. Няма да поставяме предварително определени от нас кандидатури за министър-председател и министри. Искаме това решение да бъде взето заедно. Търсим консенсус по тези въпроси", каза Нинова.

Президентът ще връчи третия мандат на БСП

Всичко ще бъде публично, заяви Нинова. БСП ще предложат да се стъпи на политическата декларация от първия кръг преговори с възможност за нейната промяна. Тя каза още, че няма да бъде кандидат за премиер.

"И смятам, че не бива да е нито един от политическите лидери на партиите. Моментът е такъв, че ние трябва да отстъпим назад и да изберем надпартийна фигура, консенсус, уважавана, която да може да проведе тези политики, които ще заложим", каза Нинова.

Възможно е и министри от служебния кабинет да намерят място в бъдещ с мандата на БСП, но всичко ще е резултат от разговори с партиите и президента, каза още Нинова. Позицията на "Има такъв народ" остава непроменена. Смятат, че се върви към нови избори.

"Със сигурност няма да правим кабинет с БСП - това е ясно. В политическото общуване освен всичко останало има и известна доза дипломация, т.е. едни разговори не биха нито навредили, нито биха променили по някакъв начин посоката на действия на "Има такъв народ". Има и други парламентарни групи, а ние сме само 65. Ако има някакъв кабинет - той няма да бъде с наше участие, но защо да не се прегърнат някои други партии да си съставят мнозинство и да си направят кабинет", каза Филип Станев от ПГ на ИТН.

Филип Станев: Няма как да съставим кабинет с БСП

Дали "Демократична България" ще участва в преговорите - ще решат колективните органи на обединението.

"Много е ясна нашата позиция по отношение на червената ни линия. Пак казвам - тя не е новина за никого. Аз продължавам да се питам: когато някой е взимал решение, именно така да се структурират нещата, сега без предварителни преговори между партиите, за които ние настоявахме - как са си представяли да бъдат оттук нататък", попита Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

Христо Иванов: Тепърва ще вземем решение дали изобщо да влизаме в разговори

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" потвърдиха, че ще се включат в разговорите с БСП и ще настояват: да няма участие на ГЕРБ и ДПС.

"Ние сме обявили едни принципи и ще продължим да ги спазваме - това са програмните приоритети, за които се договорихме с хората на господин Трифонов още при първия мандат. Ако има шанс третият мандат - това е шансът на разума. Но в никакъв случай не е шанс за безпринципност", каза Арман Бабикян от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Арман Бабикян: Ако има шанс за третия мандат, това е шансът на разума

ГЕРБ-СДС потвърдиха позицията си, че няма да подкрепят правителство с мандат на БСП.

"Съвсем закономерно е господин Радев да връчи третия мандат на БСП. Все пак Корнелия Нинова го договори с външни сили и други генерали. Освен това преди 5 години Илияна Йотова го заплаши, че всяка стъпка срещу БСП ще му струва скъпо. Очевидно е и друго, че господин Радев не желае да има редовно правителство. Той изглежда само прави сметки за своите избори и своята кампания", смята Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Десислава Атанасова: Очевидно е, че Радев не желае да има редовно правителство

ДПС не са сред поканените на масата за преговори.

"И като няма да разговарят с нас, аз мисля, че те тези разговарящите ще са малко по-наясно с онова, което ще се случи, отколкото ние, с които не разговарят, нали така. Така че тези въпроси какво ще се случи, как ще се случи и ние като вас заедно ще видим кой какво ще предложи", каза лидерът на Движението Мустафа Карадайъ.

Мустафа Карадайъ: Разговарящите ще са много по-наясно какво ще се случи с мандата

Какво следва?

Сега БСП трябва да решат кой ще е техният кандидат за министър-председател. Не е предвидено в какъв срок трябва да стане това. След като определят кой ще е обаче, той ще разполага с една седмица, за да предложи състав и структура на правителство или да върне мандата на държавния глава.

Автори: Милена Кирова, Вера Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работи се по всички версии за трагичния инцидент в завод "Арсенал"
Работи се по всички версии за трагичния инцидент в завод "Арсенал"
МВнР: Български гражданин и семейството му са евакуирани от Афганистан
МВнР: Български гражданин и семейството му са евакуирани от Афганистан