НОВИНИ

Президентът ще връчи третия мандат на БСП

Калина Попова
от Калина Попова
15:00, 26.08.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
президентът връчи третия мандат бсп
Слушай новината

Румен Радев ще връчи на "БСП за България" третия, последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание. Това обяви председателят на левицата Корнелия Нинова на брифинг от трибуната в Народното събрание.

Връчването на мандата ще се случи утре в 9.30 часа в президентството.

"Напълно разбираме отговорността, която сега поемаме, на третия мандат като последна възможност. Изправени сме пред сериозни изпитания като държава и като народ", каза Нинова.

"Ще проявим разум и диалогичност към другите партии на протеста. Ще поканим "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и "Има такъв народ" на разговори. Ще подходим обаче различно от първия мандатоносител. Няма да поставяме условия, няма да поставяме предварително определени кандидатури за министър-председател и министри. Искаме това решение да бъде взето заедно", уточни тя.

По думите ѝ БСП ще предложи да стъпят на политическата декларация, която са подписали с ИТН при първия кръг преговори, тъй като са постигнали съгласие по най-важните за България въпроси. Корнелия Нинова заяви, че документът ще остане отворен.

Тя обяви, че няма да се кандидатира за министър-председател и не смята, че и други партийни лидери трябва го правят. БСП са постигнали най-висок консенсус с "Има такъв народ".

"Разчитам на тях, на разум, на обективна оценка дали има нужда от редовно правителство", заяви Нинова.

Корнелия Нинова обясни, че знае за намерението на "Демократична България" да не подкрепи правителство на БСП, но призова за разговори и обсъждане.

"Каним ги добронамерено, държавнически, отговорно, да заповядат на разговори. Ако още веднъж решат, че няма да подкрепят трети мандат, това е тяхна воля", каза тя.

БСП не предвиждат разговори с ДПС за съставяне на редовно правителство.

Корнелия Нинова коментира, че ще разгледат предложението на ИТН за конституционна промяна относно двойното гражданство на депутатите, но обясни, че за промени на конституционно ниво трябва сериозно мнозинство.

ИТН предлага забраната за двойно гражданство за депутатите да отпадне

"Да направим мнозинство за избор на редовно правителство, след това ще мислим за промяна в Конституцията", заяви тя.

До връчването на третия мандат се стигна, след като най-голямата политическа сила в сегашния парламент "Има такъв народ" не получи подкрепа за представения състав на правителство с първия.

"Кабинет" в историята: НС прие оттеглянето на Пламен Николов

Преди да връчи втория мандат президентът Радев организира повторни консултации с парламентарно представените сили. По Конституция втория проучвателен мандат получиха ГЕРБ-СДС, които, както бяха декларирали предварително, го върнаха веднага. И въпреки че не изпълниха мандата, от коалицията представиха проектокабинет.

От ГЕРБ-СДС върнаха мандата и очертаха три сценария

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Автомагистрали-Черно море" и "ИСА 2000" искат оставката на шефа на АПИ
"Автомагистрали-Черно море" и "ИСА 2000" искат оставката на шефа на АПИ
Учениците ще се тестват за COVID-19 само ако поне 90% от родителите са съгласни
Учениците ще се тестват за COVID-19 само ако поне 90% от родителите са съгласни