НОВИНИ

Увеличават се желаещите да работят като професионални шофьори

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 24.07.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Увеличават се желаещите да работят като професионални шофьори и по-специално - на товарни автомобили. В Пловдивско те са двойно повече; вероятната причина е несигурната икономическа обстановка. Хората разказват, че търсят варианти за преквалификация, в желание да получават по-високо възнаграждение.

Съпругът на Йовка е международен шофьор от 17 години. Идеята да станат колеги е негова и тя спонтанно се записва на курс. Взима изпитите от първия път.

"Не ме е виждал, когато ми беше изпита.. беше тук, но когато започна, нямаше как, аз тръгнах вече на градско, нямаше как да ме види. Ще ме види в камиона как управлявам", заяви Йовка Александрова.

Доскоро Йовка е служител в производство за части за автомобили. Първият ѝ курс ще бъде през септември, когато с мъжа й ще се сменят зад волана на камиона.

"Той по 90, по 70 дни не се прибира вкъщи, друго си е да сме заедно и заедно да караме", каза Йовка Александрова.

В сравнение с предишни години двойно повече са курсистите, които се записват за професионална категория. В една от пловдивските школи забелязват и голям ръст на обучаващите се за мотокаристи, автокранисти или водачи на пътно-строителни машини.

"Това е една възможност да изпълнявате две длъжности. Ако работите в склад и имате право да работите и на мотокара, вие можете да повишите своето възнаграждение", каза Василка Гавазова, управител на школа.

Въпреки повишеното търсене, в Пловдив цената на курсовете за момента е около 900 лева. Очаква се в скоро време да има увеличение с минимум 20 процента.

"Имаме повишаване на всяка една услуга която ползваме като разходи и това оказва влияние към цената към крайния потребител", каза Василка Гавазова.

Въпреки повишения интерес към професията на международните шофьори, в бранша все още има стотици вакантни места. По данни на Съюза на международните превозвачи се търсят близо 3000 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона победи Реал Мадрид в контрола в Лас Вегас
Барселона победи Реал Мадрид в контрола в Лас Вегас
822 са новите случаи на коронавирус
822 са новите случаи на коронавирус