НОВИНИ

Увеличават се жертвите на урагана Грейс в Мексико

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 22.08.2021
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Ураганът Грейс погуби най-малко осем души, включително пет деца от едно и също семейство, връхлитайки източната част на Мексико и причинявайки наводнения, свлачища и щети по домовете и бизнеса, предаде АФП.

Бурята за втори път стигна до Мексико близо до Теколутла в щата Веракрус като голяма буря от трета категория с ветрове от 125 мили в час (200 км/ч).

По-късно Грейс се премести към вътрешността над централните планини, но не и преди да причини масови щети.

В столицата на щата Веракрус, Ксалапа, улиците бяха превърнати в кални кафяви реки.

Седем души загинаха там, а още един в град Поза Рика, каза губернаторът на Веракрус Куитлауак Гарсия на пресконференция.

Сред жертвите са майка и пет от нейните деца, които бяха погребани, когато земна маса от хълма се срути върху малкия им дом.

"Чух удара по покрива и излязох да погледна", каза баща им Адан Морено, който стана свидетел на трагедията. "Чух, че земята се сгромолясва. Хълмът беше пометен и всички бяха там долу - съпругата ми и шест деца", допълни той пред АФП.

Той разкопавал калта с помощта на роднини, но само едно дете е извадено живо.

Улиците на Теколутла, където живеят около 24 000 души, са осеяни с паднали дървета и части от покриви. Много домове в региона останаха без електричество.

Според американския Национален център за урагани Грейс е отслабнал, навлизайки във вътрешността и наводнявайки Мексико Сити, но може да се развие в нов циклон следващата седмица в Тихия океан.

Мексиканските власти остават нащрек поради заплахата от преливане на реки и свлачища, главно във Веракрус.

Почти 8000 членове на гражданска защита, войници и служители по електроснабдяването бяха поставени в режим на готовност, за да се справят с последиците от бурята.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев ще посети Болярово и Тополовград
Президентът Радев ще посети Болярово и Тополовград
Държавният департамент на САЩ е бил обект на кибератака
Държавният департамент на САЩ е бил обект на кибератака