НОВИНИ

Уволнение и назначение: Сам Алтман се връща в OpenAI

Той е новата суперзвезда в технологичния сектор

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:19, 22.11.2023
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Уволнен, а само дни по-късно отново назначен в компанията, която е основал. Сам Алтман - новата суперзвезда в технологичния сектор, се връща в OpenAI на поста изпълнителен директор.

В петък той неочаквано беше освободен, като конкретната причина остава неразкрита и до днес.

От "осанна!" до "разпни го" и обратно - събитията около Сам Алтман се развиха скоростно, а въпросителните след привидното разрешаване на проблема са много.

В петък изпълнителният директор и съосновател на компанията за изкуствен интелект OpenAI внезапно беше уволнен.

Решението взимат четирима души от борда на директорите. Основанието - "загуба на доверие", без да се посочват повече подробности.

Алтман запази добрия тон и подчерта, че продължава да желае най-доброто на технологичната компания.

Последва вълна от съпричастност - над 700 служители на фирмата, създала ChatGPT, заплашиха с оставки.

И настояха Сам Алтман незабавно да бъде върнат. Той обаче вече беше приел предложение за работа в "Майкрософт".

Ден по-късно последва обрат:

"Постигнахме принципно споразумение със Сам Алтман за връщането му в OpenAI като изпълнителен директор. В момента уточняваме детайлите. Благодарим ви за търпението", заявяват от OpenAI.

В съобщението, публикувано в профила в социалната мрежа Екс, от OpenAI допълват и че предстоят промени в борда на директорите. Малко по-късно самият Алтман потвърди новината за завръщането си.

"Обичам OpenAI и всичко, което направих през изминалите дни, е било в интерес на запазване на този екип и неговата мисия. Когато в събота реших да се присъединя към "Майкрософт" смятах, че това е най-правилното решение за мен и екипа", заяви Сам Алтман, създател на OpenAI.

Сега, когато има нов борд на директорите, съм готов да се върна в OpenAI, където ще работим в сътрудничество с "Майкрософт".

Звездата на технологичния сектор е взел решението си с подкрепата на главния изпълнителен директор на "Майкрософт" Сатя Надела. Компанията на Бил Гейтс е и най-големият инвеститор в OpenAI и планира още повече да интегрира разработения от Алтман и екипа му изкуствен интелект в своите програми.

За Сам Алтман историята има щастлив край, а според експерти временното му уволнение от собствената му компания ще му донесе само дивиденти и ще го бетонира начело ѝ.

Двама от четиримата членове на борда на директорите, отговорни за уволнението, запазиха мълчание. Иля Сутскевер, който е един от тримата съоснователи на OpenAI, се извини на Алтман, а Хелън Тонър написа след новината за връщането му в компанията "а сега вече всички можем да поспим".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлиан Нагелсман: Сега трябва да говорим по-малко и да правим повече на терена
Юлиан Нагелсман: Сега трябва да говорим по-малко и да правим повече на терена
Александра Фейгин е 6-а след кратката програма на турнир в Естония
Александра Фейгин е 6-а след кратката програма на турнир в Естония