НОВИНИ

Архив от парчета древен лед пазят историята на климата в Копенхаген

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
16:16, 22.11.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Снимка:
Слушай новината

Университетът на Копенхаген има архив от ледени образци и така съхранява историята на климата отпреди хилядолетия. 40 000 ледени блока пазят състоянието на атмосферата преди тя да бъде замърсена от човека.

Какъв въздух е дишал Христофор Колумб? А Юлий Цезар? Отговорите се крият в гигантски фризер в Копенхаген, където се съхраняват ледени цилиндри с атмосферни разкази на хиляди години.

При температури от минус 30 градуса и над 2000 хладилни кутии се съхраняват ледени късове с обща дължина 25 километра. Те помагат на учените да разберат повече за климатичните промени.

"Това, което имаме в архива, са праисторическите климатични промени и запис на човешките дейности през последните 10 000 години. С помощта на ледените образци установихме как парниковите газове са се променяли с течение на времето. Можем да видим и въздействието от изгарянето на изкопаеми горива в настоящето. Ледените образци са единственият пряк източник на информация за атмосферата в миналото, преди да я замърсим", заяви Йорген Педер Стефенсен, професор.

Едно от най-големите ледени хранилища в света започва работа през 60-те години на миналия век. Оттогава до сега архивът съхранява и изследва проби от 20 места по света. Най-новите ледени образци са от това лято и съдържат проби отпреди 120 000 години. Това е времето на последния междуледников период, когато температурата на въздуха в Гренландия е била с 5 градуса по-висока от сегашната.

"Земното кълбо е било много по-топло, отколкото е днес, но това е било преди появата на хората. И ние сме продукт на студените времена, а сега затопляме земното кълбо", заяви професор Йорген Педер Стефенсен.

Най-новите ледени проби в лабораторията ще дадат повече информация за промените в нивото на световния океан, което само частично може да се обясни с активното топене и свиването на ледниковата шапка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци на "Маракана" спряха временно мача Бразилия - Аржентина
Сблъсъци на "Маракана" спряха временно мача Бразилия - Аржентина
Предсрочни парламентарни избори в Нидерландия
Предсрочни парламентарни избори в Нидерландия