НОВИНИ

Уволняват дисциплинарно служителя на тол управлението от скандалното видео на Дунав мост

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:08, 22.12.2021 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
живо показа проверката скандала служител тол управлението
Слушай новината

Служителят на тол управлението, отправял грубости към молдовски гражданин при спор за плащане на глоба на Дунав мост, ще бъде уволнен дисциплинарно до края на деня.

Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов на брифинг за резултатите от възложената от него проверка във връзка с разпространения в медиите сигнал за недопустимо поведение на служител на Националното тол управление.

"АПИ са довършили изцяло дисциплинарната процедура, издадена е заповед за дисциплинарното уволнение на дееца и той е уволнен. Служителят обяснява, че е възникнал спор, в който са се разгорещили страстите и меко казано поради това, че е било в края на смяната, доколкото си спомням, бил уморен, афектиран и го е направил по емоционални причини, за което дълбоко съжалява - това е написал и подписано от него", каза Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие.

Проверката показва, че няма данни за отклонение на средства от такси за винетки и глоби. За събирането на дължимите суми тол управлението работи с различни съконтрагенти.

На Дунав мост таксите за винетка и глобите се плащат на гишето на Агенция "Митници".

На молдовския гражданин е наложена глоба, защото е шофирал без винетка в продължение на 15 минути преди да си закупи такава. Автомобилът му е регистриран от системата и глобата е безспорно дължима, изтъкна Гроздан Караджов.

На Дунав мост служителите на митниците поискали съдействие от колегите си от тол управлението да разяснят на молдовския гражданин защо му е наложена санкция.

Изисканата сума е платена в кеш на гишето на митниците.

Случаят е от 22 октомври тази година. В началото на ноември Агенция "Пътна инфраструктура" е започнала дисциплинарно производство, поискани са обяснения от служителите. Законът дава два месеца срок на АПИ за приключване на проверката.

Според министър Караджов обаче не е направено нищо съществено от страна на агенцията, затова ще издаде заповед за съкращаване на срока на подобни проверки във ведомството особено в случай на очевидни нарушения.

Според Гроздан Караджов в случая Агенцията "Пътна инфраструктура" търпи сериозна критика и ще си я получи. Вероятно ще има и други наказания, но не и уволнения.

Регионалният министър: Ще бъда безкомпромисен по скандала с БГ ТОЛ

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов се обяви за повишаване на тол таксата за тежкотоварните камиони и разширяване на обхвата към второкласните пътища.

Над 265 млн. лв. са събрани от винетки за леки коли и 154 млн. лв. от такси за ТИР. В същото време тежкотоварните камиони допринасят в много по-голяма степен за амортизацията на пътната инфраструктура и затова е справедливо да плащат повече, изтъкна Караджов. Увеличението обаче ще стане факт след разговори с всички браншови организации, допълни регионалният министър.

Цените на винетните такси за автомобилите няма да се повишават през следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жул Кунде може да получи до 12 мача наказание заради червения картон срещу Барселона
Жул Кунде може да получи до 12 мача наказание заради червения картон срещу Барселона
Сезонът в Бундеслигата ще се поднови без фенове по трибуните
Сезонът в Бундеслигата ще се поднови без фенове по трибуните