НОВИНИ

В АПИ са получени 480 предложения за ремонт на пътища от граждани

протест русенското село сваленик заради лошото състояние пътищата района
bnt avatar logo
от БНТ
13:39, 01.02.2022
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

480 предложения от граждани за ремонт на пътища в страната постъпиха в Агенция "Пътна инфраструктура" в рамките на две седмици.

214 от сигналите са за участъци в лошо състояние от републиканската пътна мрежа. 96 от предложенията се отнасят за общински пътища, чието поддържане не е в правомощията на пътната агенция. 170 сигнала за пътища се повтарят.

По-голямата част от предложенията на гражданите – над 140, са за пътни отсечки, предвидени в подготвения проект за ремонтна програма на АПИ до 2025 г. Над 60 от тях са планирани за ремонт още през тази година, отчитат от агенцията.

На работна среща с ръководството на пътната агенция на 13 януари министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви началото на 4-годишна програма за качествено подобрение на състоянието на републиканската мрежа. Гражданите имаха възможност да изпращат своите предложения и сигнали в 14-дневен срок.

Получените сигнали се разглеждат детайлно от експертите в пътната агенция, за да се прецени кои от предложените за ремонт участъци могат да се включат в програмата през 2022 г.

След утвърждаването окончателният списък с пътищата, които ще се ремонтират, ще се публикува на интернет страниците на МРРБ и на АПИ.

3100 км от републиканските пътища са заложени в новата програма за ремонт само през тази година.

Най-много предложения са постъпили за ремонт на републикански пътища в Софийска област – 24, в областите Пловдив – 23, Бургас – 18, Добрич – 17. По един сигнал е получен за областите Благоевград, Кюстендил, Силистра и Сливен. За областите Перник и Кърджали са предложени по 2 отсечки, а в област Шумен – 3.

Около две трети от предложенията на гражданите – 141, са за ремонт на третокласни пътища. 42 от сигналите са за подобряване на второкласната пътна мрежа, а останалите 31 предложения са за обновяване на първокласни трасета и на два участъка от АМ "Хемус" в областите София и Варна.

Сред отсечките, предложени от гражданите, са участъци от проходите "Ришки", "Дюлински" и "Айтоски" в област Бургас, както и важни транспортни отсечки за Южното Черноморие – път I-6 Айтос – Бургас, второкласния път II-99 Лозенец – Царево – Малко Търново и III-6008 Камено – Българево – Подбалканския път I-6.

В постъпилите сигнали за ремонт са още отсечки от път I-5 Стара Загора – АМ "Тракия", път II-66 Сливен – Стара Загора – Нова Загора, път I-7Ямбол – Елхово, Околовръстния път на Ямбол, път I-8 Хасково – Свиленград, третокласния път Свиленград – Маточина.

Сред предложенията за ремонт на пътища в Софийска област са отсечки от първокласния път I-8 София – Ихтиман – Костенец, път I-1 София – Перник, път II-82 София – Костенец – Долна баня – Боровец, път II-37 Етрополе – Златица през Златишкия проход, както и на третокласните трасета Етрополе – Ямна, Бистрица – Белчин, Вакарел – Панагюрище.

За област Пловдив са постъпили предложения за ремонт на три мостови съоръжения – над р. Марица на път III-667 Първомай – Градона, над р. Мечка в гр. Първомай и над р. Черкезица в Поповица. Подадени са сигнали за обновяване на Подбалканския път I-6 в област Пловдив и на южния Околовръстен път на Пловдив, съвпадащ с второкласния път II-86 Пловдив – Смолян.

Ремонт е необходим на участък от първокласния път I-5 Русе – Велико Търново – Габрово на територията на област Велико Търново, както и на отсечки от път I-2 Русе – Шумен в област Русе, и на път I-9 Варна – Бургас в област Варна, включително и на Аспаруховият мост, който е част от първокласния път.

В област Видин ремонт е нужен на участъци от второкласните отсечки Видин – Кула – ГКПП "Връшка чука" и Видин – Брегово, както и на пътя ГКПП "Връшка чука" – Белоградчик. За област Враца е подаден сигнал за ремонт на околовръстния път на града. В област Плевен сред предложените участъци са път I-3 Плевен – Бяла и път II-13 Долни Дъбник – Кнежа.

В област Смолян е постъпило предложение за ремонт на Девин – Доспат, Доспат – Барутин, Мадан – проход "Печинско", Смолян – Чокманово – Ухловица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова обсъди възможностите за привличане на чужди инвестиции с посланика на Германия
Корнелия Нинова обсъди възможностите за привличане на чужди инвестиции с посланика на Германия
ВКП взима на специален надзор делото за катастрофата, при която загина съдия Емилия Петкова
ВКП взима на специален надзор делото за катастрофата, при която загина съдия Емилия Петкова