НОВИНИ

В борба с огнената стихия: Нови територии превземат пожарите в Средна гора

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мариела Хубинова
20:00, 13.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарникари, военни и доброволци са на крак в четири области в страната, за да овладеят пожарите, които превземат все повече територии. Частично бедствено положение е обявено в общините Ивайловград, Тополовград и Свиленград. В Средна гора остана един, но мащабен, пожар - между Михилци и Хисаря. Близо 6000 декара горят в района на ямболските села Мелница и Гранитово. Продължава гасенето на пожара край село Преколница, близо до границата ни със Северна Македония.

Динамична остава ситуацията в района на Средна гора. В късния следобед край град Баня възникна нов пожар, който обаче вече е потушен. Ново огнище пламна и край село Иван Вазово. Превантивно в село Михилци бяха евакуирани възрастни и трудно подвижни хора и бяха настанени за кратко в читалището. Опасност за къщите им не е имало. Дежурни екипи на пожарната и горски служители ще останат по места през цялата нощ, за да следят ситуацията.

В района днес имаше и други два рискови момента - огънят стигна до складовете на ВМА, а другият до близката ферма. Ситуацията беше овладяна от огнеборците от цялата Пловдивска област. Заради мащабите на огнената стихия дойдоха и няколко призива за помощ от доброволци.

Втори ден под напрежение за пожарникари, военни и доброволци, които се борят със стихията край селата Михилци и Песнопой.

Мария Дюлгерова, доброволец: "Горе е страшно, много тъжна, страшна гледка. Всичко – черно. Мен лично много ме натъжава това."

"Основното разпространение е на запад, в посока Миромир и Хисаря. Голяма част от периметъра не е достъпен за техника", каза ст. комисар Васил Димов, директор на РДПБЗН - Пловдив.

Рано сутринта кметът на Хисаря Ива Вълчева призова за още хора, които да се включат в гасителните дейности:

"Всички да идват с подходящо оборудване – лопати, търмъци, дълги дрехи... Водата е от нас, но ръкавици и маски всеки трябва да си носи."

По обед на терен вече имаше екипи на пожарната от Асеновград, София и Пазарджик. А огънят слезе много близо до базата на ВМА, в която се съхраняват бутилки с въглероден диоксид и медицинска техника.

"За момента считам, че пряката опасност отмина за складовата база. Продължават колегите да дежурят на място", увери ст. комисар Васил Димов.

Димът от пожара в Средна гора най-силно се усеща в Хисаря. От Общината излязоха с призив към жителите да затворят прозорците на домовете си и да излизат навън само при необходимост.

- Задимяването е ужасно. Не може да се спи, не можеше да се диша.

- Чувства се. Но леко - едно задушаване.

- Сега се оправи. Но сутринта беше запушено много.

Заради вятъра огънят обърна посоката си и част от доброволците бяха изтеглени от гората.

- Бяхме овладели пожара горе, но за съжаление вятърът се обърна и тръгна всичко наново. Казаха – за наша безопасност че е, свалиха ни тук."

снимки: Мариела Хубинова

Към 16.00 часа огънят премина пътя между Михилци и Хисаря, което наложи временно спиране на движението.

Автори: Мариела Хубинова, Владислав Севов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тадей Погачар спечели 14-ия етап от Обиколката на Франция
Тадей Погачар спечели 14-ия етап от Обиколката на Франция
МВР: ГДБОП не извършва никакви проверки свързани със Столична община
МВР: ГДБОП не извършва никакви проверки свързани със Столична община