НОВИНИ

Израелска атака срещу втория по големина град в Ивицата Газа - Хан Юнис

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:42, 13.07.2024
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Мащабна израелска атака срещу втория по големина град в Ивицата Газа - Хан Юнис. Повече от 70 са загиналите, а близо 300 са ранени. Ударът е извършен срещу хуманитарна зона в сърцето на града. Според израелските власти, целта на операцията е била ликвидирането на Мохамед Дейф - лидерът на военното крило на групировката Хамас. Не се съобщава дали той е сред убитите. От палестинска страна заявиха, че това е само оправдание за "клането", извършено от Тел Авив.

Кошмарните първи минути след като израелски бомби поразяват Хан Юнис. Телата на десетки загинали са навсякъде по улиците. Хората панически се опитват да намерят къде да се скрият. Мястото е Ал-Маваси - израелските сили го определят като хуманитарна зона, в която са разселени десетки хиляди палестинци.

Шейк Юсеф, разселен от Газа: "Бяхме седнали на закуска и точно казвахме молитва, когато видях как пада огромна бомба. Сигурно тежеше 10 тона. Всичко около нас се срути - не знаех на кого да помогна първо - на възрастната ми майка, на децата? Излязох от палатката и около мен се разкри истински кошмар - навсякъде имаше тела, навсякъде."

Сала Кудва, разселена палестинка: "Започнахме да бягаме, а наоколо падаха бомби. Беше кошмарно - толкова много загинали... Това ли са хуманитарните зони, за които Нетаняху говори? Никъде не сме в безопасност!"

От израелската армия съобщиха, че целта на атаката е бил Мохамед Дейф - лидерът на военното крило на Хамас, сочен за "мозъка" на нападението срещу Израел от 7 октомври.

Нов Рувени, водещ на новините: "Започва извънредна емисия новини. Получихме информация за мащабна израелска атака в Хан Юнис в Ивицата Газа. Съобщава се, че целта на нападението е бил Мохамед Дейф."

58-годишният Дейф от години е в нелегалност, а последната му единствена известна снимка е от 2001 г. Предполага се, че се крие в мрежата от тунели под ивицата. Според израелски източници, операцията е подготвяна дълго време, а ударът е нанесен в един от малкото моменти, в които е бил на повърхността. Мохамед Дейф оцелява при 7 предишни опита да бъде ликвидиран.

"Въз основа на прецизна разузнавателна информация, Южното командване на израелските въоръжени сили нанесе удари срещу район, където се укриваха двама високопоставени терористи от Хамас. Заедно с други членове на групировката, са се укривали сред цивилни. Ударът е извършен в район, обграден от дървета, където се намират няколко сгради и бараки", се казва в изявление на израелската армия.

От Хамас заявиха, че твърденията, че целта е бил Дейф, са само оправдание от страна на Тел Авив и че това, което всъщност извършват израелските сили, е геноцид.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Женският отбор на България до 20 години със служебна победа на европейското първенство
Женският отбор на България до 20 години със служебна победа на европейското първенство
Вундеркиндът Ламин Ямал на 17 (ВИДЕО)
Вундеркиндът Ламин Ямал на 17 (ВИДЕО)