Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

В цялата страна вече има щадящи тестове за учениците

bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 12.11.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Вече са осигурени тестове за учениците от 1 до 4 клас във всички области на страната. Досега бяха тествани над 51 хиляди ученици, от които има 11 положителни проби.

Днес бяха доставени тестове и в последните 11 области, които не успяха да получат необходимите им бройки при предишните доставки. Те бяха раздадени на училищата в областите Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Плевен, Ловеч, Видин, Монтана, Перник и София-област. Там ще се върнат в клас общо 30 979 ученици от 1-ви до 4-ти клас, чиито родители са дали съгласие те да бъдат тествани за COVID-19 два пъти в седмицата.

81 хиляди теста е доставила и фирмата, за която здравният министър съобщи, че е "изчезнала".

Най-много деца отново ще учат присъствено в Стара Загора – 5054 и в Хасково – 4045. Най-малко са желаещите във Видин – 829.

Дали занятията ще започнат в понеделник или вторник следващата седмица зависи от готовността на училището и от това дали там ще се гласува на предстоящите избори.

Тестовете са от двата вида, избрани от Министерството на здравеопазването в първата обществена поръчка. 40 000 броя са от типа, който вече се използва в София и в още 12 области на страната. При него децата отделят слюнка в пликче, от което пробата се взима с тампон и се потапя в реактива. С такива тестове ще се изследват учениците в областите Сливен, Видин, Перник и София област.

81 000 от пристигналите тестове са от втория вид, при който децата дават слюнчен секрет през пластмасова фунийка, прикрепена към контейнер. Те са доставени от фирмата, която преди няколко дни беше обявена за изчезнала. Тези тестове ще бъдат разпределени в училищата в областите Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Плевен, Ловеч и Монтана.

Следващата седмица се очаква да пристигнат още тестове, така че да може в клас да се върнат и учениците от 5-и до 8-и клас. Това заяви министър-председателят Стефан Янев в рубриката "Властта говори! Открито".

Как се използват двата вида тестове можете да видите тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия и Швейцария в битка за първото място в групата на България
Италия и Швейцария в битка за първото място в групата на България
Как говориха политиците по време на кампанията?
Как говориха политиците по време на кампанията?