НОВИНИ

В Делхи следят пациенти с COVID-19 с уред за 13 долара

bnt avatar logo
от БНТ
20:49, 31.08.2020
Чете се за: 00:55 мин.
По света

В Индия, която се очерта като новия епицентър на пандемията, търсят как да се справят с COVID-19, без да се натоварва непосилно болничната система.

Властите в Делхи приложиха програма, която позволява по-леко засегнатите пациенти да се лекуват у дома, като следят състоянието си с помощта на пулсоксиметър. Уредът струва 13 долара и се дава безплатно за периода на лечение.

Пулсоксиметърът е лесен за използване. Освен сърдечния пулс, той измерва един важен показател за състоянието на заразените с коронавируса - нивото на кислород в кръвта. Ако то е задоволително, на болния се препоръчва домашно лечение.

"Когато нямаха пулсоксиметри, пациентите не можеха да следят нивото на кислород в кръвта си. Сега можем да преценим дали да изпратим някого в болница", разказва Камал Кумари, медицинска сестра.

Тези уреди влязоха в масова употреба през месец май, когато заразата в 20-милионния Делхи се разрасна. Раздадени са около 30 000. За цена от 13 долара, всеки от тях спестява многократно по-скъп престой в болница.

"Ако не бяхме раздали пулсоксиметри, сега нямаше да има места в болниците", казва Сатиендар Джаин, министър на здравеопазването на щата Делхи.

Всеки пациент проверява нивото на кислород по няколко пъти през деня и съобщава данните на лекаря си.

"Тази инициатива на властите е много добра. Ако имат пулсоксиметри, хората не се паникьосват. Ако носят маски и си мият ръцете, болестта може да се овладее", споделя пациентът Сатиш Кумар Сони..

В щата Делхи бяха регистрирани около 173 000 случая, но сега заразените са 14 700 и много болнични легла са празни. Индия е трета сред най-пострадалите държави с над 3 млн. и 600 000 заразени с коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите открития в Перперикон - величествен ансамбъл от 3 сгради
Новите открития в Перперикон - величествен ансамбъл от 3 сгради
Горски пожари бушуваха в Испания и Италия
Горски пожари бушуваха в Испания и Италия