НОВИНИ

В дните около Нова година: Въвежда се промяна в движението по участъци от АМ "Хемус"

В тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" на 1 януари 2024 г. ще има две ленти за София

дните около нова година въвежда промяна движението участъци хемус
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
15:44, 28.12.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

На 29 декември /петък/ - в последния работен ден преди почивните дни за Нова година, от 12:00 ч. до 20:00 ч., и на 30 декември /събота/, от 8:00 ч. до 14:00 ч., се въвежда промяна в организацията на движението и временно се спира преминаването на тежкотоварните камиони над 12 тона в посока Варна по участък от АМ "Хемус" между 30-ия до 47-ия км. Ограничението е поради очаквания засилен трафик за предстоящите три почивни дни за посрещането на новата 2024 г. и ремонтно-възстановителните работи в тунелите "Топли дол" и "Правешки хановe", съобщиха от АПИ.

Тежкотоварните автомобили ще се пренасочват по обходен маршрут от пътна връзка "Витинска река", при 30-ия км, по пътя София – Ботевград и път II-17 до пътен възел "Ботевград" /при 47-и км/, от където ще продължават пътуването си по АМ "Хемус". В зависимост от метеорологичните условия и натовареността на движението и при необходимост е възможно преминаването на МПС над 12 тона да се ограничи и в участъка от п. в. "Правец" /при 52-и км /до пътен възел "Осиковска Лакавица" /при 60-и км/. Обходният маршрут ще е по път I-3.

На 1 януари 2024 г. от 11:00 ч. до 20:00 ч. за всички видове превозни средства, пътуващи от София към Варна, ще бъде ограничено движението по участъци от АМ "Хемус" в района на тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове". Целта е в последния почивен ден за пътуващите от Варна към София да бъдат осигурени по две ленти в тунелите.

Шофьорите, пътуващи към Ботевград и Варна ще бъдат пренасочвани по обходен маршрут - от пътна връзка "Витинска река" по път I-1 и път II-17, а при п. в. "Ботевград" ще продължават по АМ "Хемус". При п. в. "Правец" движението ще се пренасочва по път I-3 и при п. в. "Осиковска Лакавица" ще продължава по автомагистралата.

От АПИ апелират шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение в случай на инцидент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София приема турнира за Купата на България по волейбол
София приема турнира за Купата на България по волейбол
Кои са космическите мисии, планирани за 2024 година?
Кои са космическите мисии, планирани за 2024 година?