НОВИНИ

В епизод 3 на "МеГра": Как социалните мрежи стават инструмент за дезинформация

епизод мегра социалните мрежи стават инструмент дезинформация
bnt avatar logo
от БНТ
16:21, 06.07.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Третият епизод от втори сезон на подкаста за медийна грамотност на БНТ "МеГра" е посветен на дезинформациите в социалните мрежи. В поредицата ще бъде припомнен случай, в който няколко училища се опразниха буквално за няколко часа след насаждане на паника във Фейсбук групи. Тази и други подобни ситуации ще бъдат коментирани от водещата на "По света и у нас" Аделина Радева, водещата на "Денят започва" Христина Христова и репортерите Татяна Йорданова и Милена Кирова.

Епизодът на "МеГра" ще обърне внимание и на един от най-емблематичните случаи на дезинформация и неправомерно използване на личните данни в социалните мрежи - казусът с "Кеймбридж Аналитика". Как компанията се добра до личната информация на 87 милиона души; как помогна за победата на Доналд Тръмп; защо всички "проспаха" ситуацията и до какво може да доведе таргетирането на аудитории и генерирането на фалшиви новини - това са само част от въпросите, които ще намерят отговор в подкаста.

Третият епизод на "МеГра" дава и конкретни насоки за какво да внимават потребителите, когато попаднат на съмнителна информация или профил. "Доверявайте се само на утвърдени медии, а ако имате съмнение - проверявайте дадена информация в няколко източника. В наши дни редица сайтове преписват едни и същи текстове. Затова, ако видите еднаква новина в различни, непознати сайтове - имайте едно наум" - това е само един от съветите към всички, които прекарват повече време в социалните мрежи.

"Вярвам, че този епизод може да бъде полезен на много хора, особено на младите потребители - не просто, защото темата е актуална, а заради редица изследвания, според които доверието в социалните мрежи стига дори до 70-80%", отбелязва водещият на подкаста и член на УС на БНТ Антон Андонов.

Епизодите от поредицата може да чуете в подкаст и YouTube каналите на БНТ.

Слушайте епизод 3 от сезон 2 на "МеГра" ТУК

"МеГра" (сезон 2) се реализира с финансовата подкрепа на Европейския парламент, а всички епизоди на поредицата са достъпни за слушане, в обновените сайтове www.bnt.bg и www.bntnews.bg, в подкаст и YouTube каналите на БНТ.

Официален YouTube канал на БНТ

Официални подкаст канали на БНТ:

Spotify: https://rb.gy/tmr363

Soundcloud: https://rb.gy/o9ctfp

Аpple Podcasts: https://rb.gy/3j6pje

Google Podcasts: https://rb.gy/btewm0

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортният министър: Абсурдно е ремонт на 15 вагона за 27 млн. лева
Транспортният министър: Абсурдно е ремонт на 15 вагона за 27 млн. лева
Дворът и сградата на бивше училище в Русе са превърнати в бунище
Дворът и сградата на бивше училище в Русе са превърнати в бунище