НОВИНИ

В Европа все повече се говори за трета вълна на COVID-19

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:18, 16.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Рекорден брой - 660 905 заразени с COVID-19 за денонощие, съобщи Световната здравна организация. Мерките за ограничаване на разпространението на заразатa стават все по-строги.

В много европейски държави вече се говори за трета пандемична вълна. Над 54,3 милиона са заразените с COVID-19 по света сочат последните данни на университета "Джонс Хопкинс".

От днес Португалия въвежда вечерен час в опит да спре разпространението на заразата. Столицата Лисабон е под пълна карантина.

Германия и Испания ще оценяват действащите мерки и ще преценяват дали да въвежда по-строги ограничения.

Във Великобритания започва поредно мащабно изпитание на нова ваксина срещу коронавирусната инфекция. Премиерът Борис Джонсън се е самоизолирал заради контакт с COVID-позитивен.

Изследване на Института за ракови заболявания в Милано показват, че е възможно новият коронавирус да е циркулирал в Италия още през лятото на 2019 г. През ноември миналата година лекари докладват за тежки респираторни проблеми, особено сред възрастни хора, но тогава случаите се приписват на сезонния грип.

Отвъд Океана за по-малко от седмица броят на новозаболели в САЩ се е увеличил с над един милион, там носителите на вируса са най-много по света - над 11 милиона. Един от най-тежко засегнатите щати е Илинойс. Кметът на Чикаго призова жителите да останат по домовете си. За последната седмица заразените в града са над 10 000.

Кевин Жак, член на "Проект за COVID тестове - Илионойс": Всеки изминал бием рекордите от предишния. В началото тествахме по 4000 - 5000 души, това беше през юли. Сега тестваме по 12 000.

Опашките за тестване са огромни. По места доброволци се организират, за да раздават санитарно-хигиенни материали.

Даян Латикър, доброволец: Тези хора не могат да си позволят маска или дезинфектант. Всичко е скъпо заради вируса.

Япония обмисля да отмени новогодишните празници с участието на императорското семейство. Целта е да се предпази не само то, но и да се избегне струпване на хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Молдова избра жена президент
Молдова избра жена президент
Учениците от Смолян се връщат в училище от днес
Учениците от Смолян се връщат в училище от днес