НОВИНИ

В леката атлетика обсъждат революционна промяна в скока на дължина и тройния скок

леката атлетика обсъждат революционна промяна скока дължина тройния скок
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:31, 20.02.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Международната федерация по лека атлетика (World Athletics) обмисля въвеждането на ново правило, което ще промени съществено резултатите в скока на дължина и в тройния скок, съобщи изпълнителният директор на централата Джон Риджън.

Той вярва, че тези дисциплини трябва да се отърват от големия брой фаулове, за да станат по-привлекателни за публиката.

"На световното първенство в Будапеща миналото лято една трета от всички скокове бяха фаулове, атлетите стъпваха на дъската при отскока. Това не работи и е загуба на време", каза Риджън в интервю за подкаст.

В момента лекоатлетите трябва да отскочат от дъска, поставена пред трапа, а новата идея е да се въведе специална зона за отскачане, която да е много по-голяма по площ от сегашната дъска, като измерването на дължината на скока ще става от мястото, от което атлетът е отскочил.

"Ние тестваме зона за отскачане, а не дъска, и измерваме откъде спортистът отскача и къде се приземява. Това означава, че всеки един скок е от значение", добави изпълнителният директор на World Athletics.

Международната федерация също иска да гарантира, че новите правила няма да предизвикат забавяния на състезанията.

"Разработваме начини как можем да получим незабавни резултати, така че да не се налага да чакате 20 или 30 секунди, преди резултатът да бъде обявен", каза още Джон Риджън.

Предложената промяна обаче вече е подложена на сериозни критики, в които се включи и четирикратният олимпийски шампион в скока на дължина Карл Люис, който написа следното съобщение в социалните"

Карл Люис спечели златото в скока на дължина на четири последователни олимпийски игри, а неговото постижение от 8.87 метра през 1991-о е трето във вечната ранглиста.

"Трябва да изчакате до 1 април за първоаприлските шеги. Отскокът от дъската е най-трудното нещо. Тази промяна просто ще елиминира най-трудното в дисциплината. Просто направете коша за баскетбол по-голям за наказателните удари, защото много играчи пропускат от линията", заяви Люис.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцките фермери затвориха за няколко часа ГКПП "Капитан Петко войвода"
Гръцките фермери затвориха за няколко часа ГКПП "Капитан Петко войвода"
ВАС касира изборите за кмет в Панагюрище
ВАС касира изборите за кмет в Панагюрище