НОВИНИ

В памет на Борис Христов: Оперни звезди излизат заедно на няколко концерта в страната

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
21:42, 11.10.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Оперни певци от цялата страна излизат на една сцена с почти към великия бас Борис Христов. Поводът е 110-ата година от неговото раждане. Едни от най-големите имена в класическата музика у нас, ще се превъплътят в емблематични за Борис Христов роли, на сцените на оперите пет български града. Началото е тази вечер от Бургас.

Златният фонд на БНТ пази емблематичните изпълнения на Борис Христов, които години по-късно ще "оживеят" през гласовете на съвременните ни баси, учили се от него.

"Аз го слушах непрестанно. Ама като ви казвам непрестанно – изцяло него, в продължение на две години. Много неща съм научил от него, чисто слушайки го, винаги като интерпретатор съм го обожавал", разказа Деян Вачков, солист на Държавна опера – Варна.

"За всички певци Борис Христов е един обединяващ фактор и нека пазим паметта", допълни Делян Славов, солист на Държавна опера – Бургас.

Басите излизат заедно, на една сцена, обединени от изкуството на Борис Христов, което е сантиментално за всеки от тях. За това и сами избират репертоара си.

"Ролята на Филип Втори в "Дон Карлос" и ролята на Борис Годунов. Това са роли, в които той е най-известен в света", каза Юлиян Константинов, солист на Държавна опера – Стара Загора.

"Това е реверанс, един вид, към шансовете ми. Де факто, в моето CV в началото имаше – "Концерт в къщата на Борис Христов". Това ми бяха първите опити като певец, още като студенти, ми дадоха сцена", добави Пламен Кумпиков, солист на Държавна опера – Пловдив.

"Толкова много мощни гласове, баси, на едно място, това е рядкост", посочи Елена Драгостинова, директор на Националния музей "Борис Христов".

В основата на проекта е един от последните ученици на Борис Христов, който и до днес опитва да съхранява и предава наученото от емблемата на оперната музика у нас.

"Безкомпромисност, преследване на високите естетически, художествени и професионални стъпала до възможностите на изчерпване на личните възможности", заяви Пламен Бейков, режисьор на концертите.

След Бургас, концертът "Българки баси за Борис Христов" ще звучи във Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музиканти и общественици: Поклон пред Кирил Маричков!
Музиканти и общественици: Поклон пред Кирил Маричков!
Президентът за Кирил Маричков: До последния си дъх живя с песента и с любовта на публиката
Президентът за Кирил Маричков: До последния си дъх живя с песента и с любовта на публиката