НОВИНИ

В Пловдив почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим

пловдив почетоха паметта жертвите комунистическия режим
bnt avatar logo
от БНТ
14:05, 01.02.2022
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

И Пловдив се прекланя днес пред жертвите на комунистическия режим. Възпоменателната церемония на площад "Стефан Стамболов" беше организирана от Съюза на репресираните от комунистическия терор в Пловдив.

Президентът Румен Радев почете жертвите на комунистическия режим

Председателят Атанас Узунов призова пловдивчани да почетат паметта на хилядите знайни и незнайни жертви, загинали в борбата срещу терора на тоталитарната власт. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника "Свидетелят". Монументът е дело на скулптура Жорж Трак и беше издигнат през 2005 година.

Отбелязваме деня за почит към жертвите на комунистическия режим

Датата 1 февруари се чества за първи път през 2011 година, когато е утвърдена с решение на Министерски съвет като официален Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Това става по предложение на президентите на Република България д-р Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002), които възприемат идеята за това от политическия емигрант, общественик и филантроп Дими Паница.

Идеята за 1 февруари е свързана с факта, че на тази дата през 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на бившите регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25-ото Народно събрание, издадени от Първи и Втори върховни състави на т.нар. Народен съд, организиран от новата комунистическа власт под диктовката на Георги Димитров от Москва.

Автор: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
150 боксьори се качват на ринга в Пловдив
150 боксьори се качват на ринга в Пловдив
Играчите на Локомотив Пловдив посетиха местността Рупите
Играчите на Локомотив Пловдив посетиха местността Рупите