НОВИНИ

В Пловдив се подготвят за католическия Великден

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 10.04.2020
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

За католиците днес е Разпети петък. В условията на пандемия службите в храмовете се излъчват онлайн. Така ще бъде и в неделя, когато католическата общност у нас ще посрещне Великден без поклонници в църквите и без празнични хорове, както е обичайно.

Един от големите католически храмове в Пловдив е катедралата "Св. Лудвиг". Сега тук няма хора, но вярващите следят литургиите онлайн. Те се излъчват в профилите на повечето църкви в социалните мрежи, както и по телевизия Ватикана нюз.

Преди час започна голямата служба за Светия Кръст, отслужвана от папа Франциск. А в 22 часа отново светият отец ще служи набожността Кръстния път. Свещениците от епархията тук са убедени, че затворените храмове няма да помрачат празника, а напротив още повече ще усилят вярата.

От пловдивската енория Свети Дух са изработили монументално разпятие, което ще бъде дарено на църквата "Св. Дева" в Южна Италия като жест за братство и солидарност. За големия празник в неделя се готвят и в Раковски, където е най-голямата католическа общност у нас. Вижте повече в следващия репортаж...

Семейство Павлови от Раковски, като всички останали се готви да посрещне Възкресение Христово у дома само с най-близките. 7-годишният Петър не скучае и активно участва в подготовката за празника.

Ваня Павлова: Различното е, че сме вкъщи, не можем да отидем на църква, колкото и да искаме, но пък същото е че Христос отново ще възкръсне.

Янко Павлов: Аз бих добавил, както каза Ваня, че тази година ще изживеем едно по-специално Възкресение Христово, ще изпитаме красотата му по един нов, различен начин.

От много години Ваня и Янко пеят в хора към храма „Пресвето сърце Исусово". Този Великден ще останат вкъщи и ще проследят всички литургии, които се предават онлайн, както и посланията, които ще отправи папа Франциск.

Янко Павлов: В нашата църква специално няма, няма да има нищо, последната литургия, която беше с хор беше на първата постна неделя, т.е. преди да се обяви извънредното положение, оттогава не сме се събрали.

В моменти на криза точно чрез вярата може да преминем по-лесно през изпитанията, казва отец Димитър от Пловдивската епархия. Той припомни думите на папа Франциск по време на неговата генерална аудиенция във Ватикана, която се предава онлайн.

Отец Димитър: Силната литургия на домашната църква тези дни ще бъде разпятието и евангелието. Това ще бъдат големите инструменти за честване на празника...

Тази година по време на службите във всички католически храмове по света ще се чете и специална литургия, която е разработена за литургическите практики на Ватикана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ананиев одобри референтни лаборатории в Пловдив, в които ще се правят изследвания за COVID-19
Ананиев одобри референтни лаборатории в Пловдив, в които ще се правят изследвания за COVID-19
Дунавски залез
Дунавски залез