НОВИНИ

Хората с наднормено тегло са рискова група да заболеят от COVID-19

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:33, 10.04.2020
5960
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Наднорменото тегло увеличава риска от заразяване с коронавирус - заяви главният епидемиолог на Франция. Според Жан-Франсоа Делфраси близо 17 милиона от 67-милионното население на страната, е сериозно застрашено от COVID-19 заради възрастта си, предишни проблеми със здравето или затлъстяване.

Статистиката все повече откроява хората с наднормено тегло като друга уязвима група, която се нуждае от специални мерки.

Доц. Андрей Чорбанов - Лаборатория по експериментална имунология, БАН: Точно това е големият проблем в Западна Европа и най-вече на Съединените щати - страшно много хора с наднормено тегло в момента проучват защо държави, които са близки до Китай, имат много контакти с Китай всъщност имат много леки форми на прекарване на тази епидемия. Става дума за Виетнам, става дума за Тайланд. Ами смята се, че в момента една от версиите е, че тези хора почти нямат наднормени хора и затова нямат толкова усложнения.

Наднорменото тегло е рисков фактор не само в тази епидемия. То е свързано с почти 200 съпровождащи заболявания и потиснатият имунитет е едно от тях.

Проф. Здравко Каменов - зав. отделение "Ендокринология", Александровска болница: Редица механизми се включват, които водят до намаляване на защитите - и фагоцитозата е увредена, и т-лимфоцитите също са с намалена функция. Огромното количество мастна тъкан, което имат, отделя много цитокини. Ние говорим за цитокинова буря при COVID-19, на фона на вече увеличеното количество такива.

Наднорменото тегло често е причина за диабет, който допълнително подтиска имунитета. Освен това свръх килограмите пречат и на нормалното функциониране на белия дроб.

Проф. Здравко Каменов: Биомеханиката им на белия дроб на дишането им с ограниченията на движението на диафрагмата вследствие на голямото количество мастна тъкан в корема водят до увеличаване на риска.

От критично значение са и сърдечно-съдовите заболявания - като атеросклероза и исхемична болест следващи наднорменото тегло. Затова тази група хора трябва да не се излага на излишен риск от зараза. Но те трябва да положат повече усилия да не влошат още повече здравето си от обездвижването и неподходящата диета в изолация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дунавски залез
Дунавски залез
Близо 96 000 са починалите по света от COVID-19
Близо 96 000 са починалите по света от COVID-19