НОВИНИ

В последния ден на годината: Ще има превалявания, вятърът отслабва

bnt avatar logo
от БНТ
21:02, 30.12.2020
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за необичайно топло време в почти цялата страна. Най-висока беше температурата в Монтана - 19°. В местата със значителна ниска облачност обаче, в крайните северозападни райони от страната, остана по-хладно: 10° във Видин, 9° в Ново село.

За пореден ден беше и много ветровито. Във Враца тази сутрин поривите достигнаха скорост 100 км/ч. И през нощта в много райони остава в сила предупреждение за много силен югозападен вятър.

След полунощ от запад облачността ще започне да се увеличава. Минималните температури ще са от 1°-2° в северозападните райони до 10°-12° по Черноморието. За разлика от слънчевото време днес, утре ще има райони с превалявания от дъжд. Но вятърът ще отслабне и ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще са от около 5° в западните райони до 16° в източните.

В планините ще остане много ветровито със силен, временно бурен югозападен вятър. След обяд в масивите от Западана България вятърът ще отслабне и ще се ориентира от запад-северозапад. Облачността ще се задържи значителна. Ще превалява дъжд, над 1700 метра - сняг. Максималните температури в курортите ще са от 1° на Алеко до 9° в Банско.

Облачно ще бъде в много райони на континента. На много места ще има валежи: дъжд ще вали на Пиринейския полустров, на Британските о-ви, както и на Балканите.. а сняг - на Скандинавския полуостров и във Финландия. Дъжд и сняг ще вали в прибалтийските страни и западните райони на Европейска Русия и там има условия за поледици. Във Франция и Германия с понижението на температурите, започналите валежи от дъжд също ще преминават в сняг.

Новата година ще започне с предимно слънчево време в по-голямата част от страната. Със стихването на вятъра сутринта на места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Въпреки слабото понижение на температурите, ще остане по-топло от обичайното за началото на януари. В събота времето ще остане почти без промяна, но в неделя отново ще има слаби превалявания от дъжд. С валежи ще бъде на много места и в понеделник, по-значителни в Югозападна България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради COVID-19: Все повече пътнически самолети се превръщат в товарни
Заради COVID-19: Все повече пътнически самолети се превръщат в товарни
От утре: 7-дневна карантина и тест за всички пристигащи в Белгия от т.нар. червена зона
От утре: 7-дневна карантина и тест за всички пристигащи в Белгия от т.нар. червена зона