Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

В „Право“ ще продължи да се влиза с оценка от матурите

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
14:17, 18.05.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
матурата професия става задължителна
Слушай новината

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни изпити. Висшите училища могат да решат да приемат първокурсници само с една или две оценки от държавните зрелостни изпити (ДЗИ).

Тази възможност регламентират приетите днес от Министерския съвет промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право” и професионална квалификация „юрист”.

Измененията в документа са подкрепени от деканите на юридическите факултети в страната.

Според становищата им е целесъобразно и през учебната 2022-2023 година да се запази начинът на прием от последните две години – с оценките от ДЗИ, без приемни изпити по български език и литература и по история на България. Мотивите са свързани с епидемичната обстановка и необходимостта да се сведе до минимум събирането на големи групи от хора на конкурсните изпити.

В последните две години последователно наредбата беше изменяна, за да се даде свобода на университетите за преценка и избор дали да осъществяват приема на студенти посредством писмени конкурсни изпити по български език и по история на България или за балообразуващи да послужат оценките от държавните зрелостни изпити.

От зрелостниците, които искат да кандидатстват „Право“ през следващата академична година, ще се изисква висока оценка на матурата по български език и литература. В някои от университетите обаче ще е необходимо и явяване на приемен изпит. Това става ясно от информацията за балообразуването във всички специалности във висшите училища за академичната 2022/2023 г., подадена до Министерството на образованието и науката.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Волейболистките до 21 години започват участие в европейските квалификации
Волейболистките до 21 години започват участие в европейските квалификации
Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО
Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО