НОВИНИ

В "Референдум": Близо две трети определят скандалите във властта като нещо важно за тях

референдум близо две трети определят скандали властта важно тях
bnt avatar logo
от БНТ
21:31, 13.02.2024
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Договорки и ултиматуми, червени линии и заплаха за избори 2 в 1. Докъде ще стигне битката между коалиционните партньори за поста външен министър? Възможен ли е компромис? От кого и на каква цена? Крие ли рискове ротацията за стабилността на управлението? - въпросите коментират в студиото на "Референдум" политолозите Любомир Стефанов, Димитър Ганев, Първан Симеонов, Страхил Делийски и Иво Божков.

Вижте и нагласите на обществото по горещите политически въпроси от социологическото проучване на "Галъп интернешънъл" за предаването "Референдум":

Близо две трети (61%) от аудиторията на "Референдум" определя последните скандали във властта като нещо непосредствено важно за тях. 21% от запитаните по-скоро не проявяват пряка заинтересованост към текущите конфликти в управлението, а още една пета споделят, че не следят в достатъчна степен напрежението около властта.

Независимо дали се интересуват или не от конфликтите в управлението, мнозинството (79%) от зрителите на предаването вярва, че ротацията ще се осъществи успешно и текущото мнозинство в управлението ще се запази. 18% на сто смятат, че управляващата формация ще се разпадне преди ротацията. Минимален дял от запитаните не могат да формират мнение, а може би очакват и изненади или алтернативни решения, които партиите от управлението нерядко предлагат.

Позицията на външен министър след ротацията трябва да заеме човек, посочен от ГЕРБ, смята мнозинството от запитаните зрители на "Референдум" – 64%. Малко над 20 на сто смятат, че постът, предизвикал остри конфликти в последната седмица, трябва отиде при човек, посочен от ПП-ДБ. Минимален дял респонденти не приемат нито една от двете опции, а около една десета не може да формулира мнение.

Цялото предаване "Референдум" може да видите ТУК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България остава във волейболната Лига на нациите при мъжете и жените и през 2025 година
България остава във волейболната Лига на нациите при мъжете и жените и през 2025 година
Почит към голямата Татяна Лолова: Сатирата отбелязва 90-годишнината от рождението ѝ
Почит към голямата Татяна Лолова: Сатирата отбелязва 90-годишнината от рождението ѝ