НОВИНИ

В Румъния симулират три дни авария в АЕЦ "Черна вода"

Основната цел на учението е да се проверят и интегрират плановете и процедурите за реагиране при ядрена авария

румъния симулират три дни авария аец черна вода
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:56, 03.10.2023
Чете се за: 02:10 мин.
Балкани
Слушай новината

Националното учение "Валахиа 2023", симулиращо тежка авария в румънската АЕЦ "Черна вода", се провежда от 3 до 5 октомври. Населението е предупредено да не изпада в паника, тъй като това не е реална извънредна ситуация.

"Ще се проведе националното учение за възникване на спешна ядрена/радиологична ситуация "Валахиа 2023", което симулира сценарий на тежка авария в АЕЦ "Черна вода". Предвид факта, че придвижването на силите ще се извършва точно както при интервенция, с акустични и светлинни сигнали, предупреждаваме и молим населението да не изпада в паника, това не е реална извънредна ситуация", съобщиха от Инспектората за извънредни ситуации "Добруджа".

Учението, което ще се провежда в продължение на 8 часа, е част от проекта "Подобряване на ядрената безопасност и сигурност в Румъния - повишаване на устойчивостта при бедствия и готовността за реакция при ядрени и радиологични събития", финансиран от Норвежкия финансов механизъм.

Основната цел на учението е да се проверят и интегрират плановете и процедурите за реагиране при ядрена авария.

"Националното учение "Валахиа 2023" представлява възможност за подобряване на способността за реагиране при малко вероятни ядрени и радиационни аварии, като по този начин се гарантира защитата на населението, околната среда и имуществото", се отбелязва още в съобщението.

Атомната електроцентрала "Черна вода" е единствената в Румъния и се намира в окръг Констанца, Югоизточна Румъния. Централата е открита официално през 1996 г. и работи с два реактора с канадската технология CANDU 6, като в момента покрива около 20% от потреблението на електроенергия в Румъния.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев загуби на старта в Аликанте
Адриан Андреев загуби на старта в Аликанте
Мъж стреля по хора и се барикадира в санданското село Вълково
Мъж стреля по хора и се барикадира в санданското село Вълково