В Сърбия: Задължителни маски и на открито, без масови събирания, заведенията ще работят до 23 ч

от БНТ , Източник: БНР
14:18, 16.10.2020
Чете се за: 00:45 мин.
По света
сърбия задължителни маски открито без масови събирания заведенията работят
Снимка: БГНЕС

Сръбският Кризисен щаб за борба с разпространението на коронавируса прие нови мерки, сред които задължително носене на защитни маски и на открито, считано от 16 октомври, съобщава телевизия Ен 1.

Местните кризисни щабове вече няма да могат да издават разрешения за събиране на повече от 30 души. От днес маски ще носят всички, постоянно, и на закрито, и на открито, съобщи д-р Дария Кисич Тепавчевич, член на Кризисния щаб. Контролът на спазването на всички досегашни мерки ще бъде засилен.

От понеделник зала "Арена" отново става временна COVID болница.

Работното време на заведенията остава до 23:00 часа и там са в сила досегашните мерки - носене на маски във всички ситуации освен когато седите на масата. Всички заведения трябва да имат отговорни служители, които да наблюдават за стриктно спазване на всички превантивни мерки.

Броят на заболелите в Сърбия постепенно се увеличава и макар ситуацията да е по-благоприятна, отколкото в други европейски страни, това не бива да ни успокоява, защото вирусът има голям потенциал за бързо разпространение и всички трябва да се постараем да спрем това, добави д-р Кисич Тепавчевич.

Искаме да действаме превантивно, да не реагираме чак когато имаме запълнени капацитети, преуморени хора, преживяхме това и няма причини да не се учим от собствените си и от чуждите грешки. Когато сме се държали отговорно сме имали резултати, допълни и министърът на здравеопазването Златибор Лончар.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
На срещата в Брюксел: Борисов изтъкна добрата оценка за кредитния рейтинг на ББР от "Фич"
На срещата в Брюксел: Борисов изтъкна добрата оценка за кредитния рейтинг на ББР от "Фич"
Каракачанов: Бойната ни авиация започна да се изправя на крака
Каракачанов: Бойната ни авиация започна да се изправя на крака