НОВИНИ

В София започва изграждането на многофункционална спортна зала

софия започва изграждането многофункционална спортна зала
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:57, 24.04.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

В София ще започне строителството на нова многофункционална спортна зала, чиято стойност възлиза на малко над 13 млн. лева с ДДС. Това обяви председателят на Столичния общинския съвет Георги Георгиев, който представи печелившия проект на баскетболния клуб БУБА Баскетбол, занимаващ се предимно с подготовка на деца и подрастващи.

Зала "Слатина" ще се изгради на един от бреговете на реката в едноименния столичен квартал, близо до ул. "Гео Милев" и до бъдеща метростанция. Според нейния проектант - арх. Бойко Кадинов, тя има разгъната застроена площ от 7000 кв.м, а капацитетът на трибуните ще бъде от 500 места.

Наблегнато е не толкова на капацитета за зрители, а на осигуряване на възможност за повече тренировъчна дейност и масов спорт. Залата ще предоставя място за тренировки и спортни прояви, но за определени часове ще бъде отворена и за безплатен спорт за софиянци, стана известно от думите на Георгиев. "Даваме алтернатива на децата", посочи той и подчерта важността на спортната инфраструктура за развитието на града.

Терените в спортното съоръжение ще са няколко – две баскетболни игрища на закрито, няколко по малки зали за други спортове, сред които обща физическа подготовка, бокс, борба, йога, пилатес и други.

Същевременно едно от предвидените три външни игрища ще бъде напълно безплатно за желаещи да спортуват там целодневно между 7.00 и 21.00 ч.

Това ще е най-големият обект от програмата на Столична община за партньорство със спортни клубове с цел спорт за подрастващи. На пресконференция председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев обяви, че той ще бъде финансиран от Фонда за устойчиво градско развитие и инвестиция от страна на баскетболния клуб.

Георгиев обяви още, че Столична община е предоставила срочно право на строеж от 30 години, след който срок общината ще стане собственик на спортния обект.

Поставените срокове са седем месеца за проектиране и 24 месеца за изпълнението на обекта. Георгиев припомни още, че има и други четири спортни обекта в столицата, изграждани на база публично-частно партньорство.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Желязков се срещна с председателя на Върховната Рада на Украйна
Росен Желязков се срещна с председателя на Върховната Рада на Украйна
Бившият директор на пожарната Николай Николов е назначен за заместник-министър на вътрешните работи
Бившият директор на пожарната Николай Николов е назначен за заместник-министър на вътрешните работи