НОВИНИ

В Турция откриват новата АЕЦ "Аккую"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:01, 27.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
Балкани
Слушай новината

Президентите на Турция и Русия се включиха чрез видеовръзка в церемонията по зареждане с ядрено гориво на първата турска атомна централа в Аккую, провинция Мерсин. Тя е изградена от "Росатом". Първият от общо четири реактора в комплекса на брега на Средиземно море ще заработи догодина. Днешната церемония беше отложена с няколко часа заради неразположение на турския лидер, но здравето му се подобрява и той скоро ще се върне към своята програма, съобщи Анкара.

Атомната централа "Аккую" е поредният мащабен инфраструктурен проект, който президентът Ердоган и неговата партия стартират на фона на предстоящите избори на 14-ти май. С тази мощност Турция влиза в малкия клуб на държави с граждански ядрени обекти. В телефонен разговор с руския си колега преди церемонията турският лидер е благодарил за приноса на Москва в изграждането на централата.

Двамата са обсъдили ситуацията в Украйна и споразумението за износ на украинско зърно през Черно море. Двете страни ще задълбочат сътрудничеството си в икономиката, енергетиката търговията, туризма и земеделието. Москва проучва инициатива на президента Ердоган за изпращане на брашно, произведено в Турция от руско зърно за най-нуждаещите се страни.

"Създаването на такава централа показва, че г-н Ердоган и турското правителство извършват огромна работа за развитието на турската икономика. Мога да заявя, че знаете как да поставяне големи цели и как да работите за тяхното постигане", заяви Владимир Путин - президент на Русия.

Двустранната търговия през миналата година е достигнала обем от 62 милиарда долара, отбеляза Владимир Путин. Турският лидер страда от инфекциозен гастроентерит, но здравето му се подобрява и той ще се върне към обичайния си график възможно най-скоро, съобщи преди церемонията министърът на здравеопазването на Турция Фахретин Коча.

"Фактът, че тази централа не беше засегната от земетресението на 6 февруари доказва, че нашите инженери са свършили страхотна работа. Надявам се следващия път да се видим лично. Благодаря на всички", заяви Реджейп Тайип Ердоган - президент на Турция.

Началото на проекта на стойност 20 милиарда долара беше сложено с междуправителствено споразумение от 2010 г. Строителството на първия реактор започна през 2018-та, а на последния четвърти - миналата година. По план всички блокове трябва да заработят до края на 2026 година. Общата инсталирана мощност на комплекса ще достигне 4 800 мегавата, като всеки от реакторите е по 1 200 мегавата. АЕЦ "Аккую" ще произвежда 35 милиарда киловатчаса електроенергия годишно и ще покрива 10 на сто от нуждите на Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски отчете приходи от над 17 млн. лева, но и рекордните близо 32 млн. лева задължения
Левски отчете приходи от над 17 млн. лева, но и рекордните близо 32 млн. лева задължения
Новият кмет на столичния район "Красно село" е арх. Румен Русев от "Атака"
Новият кмет на столичния район "Красно село" е арх. Румен Русев от "Атака"